Председателят на антикорупционната комисия към парламентa Валентин Николов определи като абсолютно разочарование за комисията оправдателната присъда на лидера Ахмед Доган, която постанови ВАС.

Взетото решение не е изненада за никой, но е абсолютно разочарование за нас, тъй като очаквахме това дело да завърши с една справедлива за обществото присъда.

Припомняме, петчленен състав остави в сила решението на тричленен състав на съда, с което е отхвърлено искането за установяване на конфликт на интереси по отношение на Ахмед Доган. Съдиите осъдиха и парламента да плати на ДПС лидера направените от него разноски по делото в размер на 300 лева. Днешното решение на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Николов заяви пред news.bg, че на този етап не може да коментира в детайли решението на съда, тъй като не е запознат с мотивите на съдиите. По думите му веднага, след като бъдат публикувани на сайта на ВАС, те ще бъдат обсъдени и анализирани с юристите и експертите. Въз основа на това ще бъде взето и решение за по-нататъшните действия на комисията.

За съжаление този 5-членен състав е последната инстанция и на административно ниво няма какво да направим, подчерта Николов.

Той обаче повдигна въпроса за изводите от това съдийско решение. „Всичко това показва, че всяка публична личност, всяка политическа фигура или както е в случая - лидер на политическа сила, може да получава милиони левове хонорари и никой нищо не може да му каже", поясни шефът на антикорупционната комисия.

Според него комисията си е свършила перфектно работата, като е предоставила всички необходими данни, документи за едно справедливо решение.

„Няма какво да се чудим защо политиката е мръсна дума в България", заключи Николов.