С какъв мандат е участвал служебният министър на отбраната Стефан Янев в срещата на НАТО и с какви решения се е съгласил?

Такива въпроси поставиха ексминистърът на отбраната Николай Ненчев от Реформаторския блок и заместник-председателят на Комисията по отбрана в 43-ото Народно събрание Валентин Радев от ГЕРБ. Двамата дадоха брифинг в централата на БЗНС (част от РБ), чийто председател е Ненчев.

Припомняме, на срещата на военните министри на НАТО в Брюксел преди дни беше взето решение за увеличаване на военноморското присъствие на НАТО и засилено провеждане на учения в Черно Море.

Николай Ненчев разкритикува мълчанието на Стефан Янев и президента Румен Радев по темата.

"Какво се случва в Черно море, каква флотилия ще има там?" - конкретизира Валентин Радев.

Ненчев изрази притеснение, че след ходовете на служебния кабинет България може да не продължи да бъде остров на стабилността.

"Какво означава постоянна морска група в акваторията на Черно море?" - попита ексминистърът.

"По време на нашия мандат трябваше да отстояваме една теза - дали два или три танка американски не са пряка заплаха за Русия. Ние срещнахме много категорична съпротива от страна на БСП и от президента Радев и ми е странно, след като те са били против, дали ли са си съгласие и какво се е променило от тогава. Ние не знаем какво се случва в сферата на сигурността." - коментира ексминистърът.

Той поиска сегашните управляващи да дадат информация каква е позицията на България по предното разполагане на югоизточния фланг на алианса и какво се случва с решението за охрана на въздушното пространство заедно със страни-членки на НАТО.

"Какво е решението на служебния кабинет по отношение на съвместната охрана на българското въздушно пространство?" - посочи Ненчев като попита дали министър Янев е член на БСП и съгласува ли позициите си с Корнелия Нинова.