България е може би последната държава, която реагира в ЕС и е с най-малък пакет мерки. Това заяви бившият социален и външен министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR по повод кризата заради коронавируса.

Според него тези мерки ще бъдат недостатъчни.

Калфин изрази притеснение, че не вижда ясен план за действие. Колкото повече се отлагат сериозните мерки, толкова по-скъпо става за една икономика да се справи с последствията, подчерта той.

По негови думи времето е много важно е неслучайно всички държави в ЕС са реагирали с десетки и стотици милиарди евро.

Калфин: Извънредният закон - повече хаос, отколкото решения

Калфин: Извънредният закон - повече хаос, отколкото решения

Той прогнозира бум на безработицата

Според Калфин стотици хиляди българи не са покрити с нито една мярка и няма да имат доходи.

" Тегленето на дълг е процес, който отнема време, но изтеглен след 2-3 месеца ще бъде с много по-високи лихви, отколкото ако бъде изтеглен сега, подчерта бившият министър.

По негови думи има и други фондове, които може да се ползват.

Той обясни, че обявената от правителството сума е по-малка от това, което ни предоставя ЕС. Напрежение върху националния резерв нямало.

По думи на Калфин бюджетът има около 7 млрд. лева, които може да се харчат.

Владислав Горанов намекна за актуализация на бюджета

Владислав Горанов намекна за актуализация на бюджета

Финансовият министър добави, че може и икономиката ни да пострада

Калфин посочи, че много фирми спират поръчки заради ударната криза в целия свят. "Пазарът се свива много и резервите на фирмите ще издържат определено време. Няма как обаче да изплащат заплати, без да имат приходи", предупреди той.

Калфин напомни и че данък печалба за миналата година трябва да се плати до края на март, а това по негови думи никой не го отчитал.

Бившият министър предупреди и че плащането по фактурата за ДДС по време на извънредното положение може въобще да не дойде.