Ще има референдум за новините на турски език по Канал 1. Това стана ясно след срещата между премиера Борисов и лидера на Атака Волен Сидеров.

Сидеров изтъкна, че въпросът касае държавната медия. Не се отказва правото на мюсюлманите да имат новини на своя език по частни или регионални медии.

Целта според Сидеров е българските граждани да кажат одобряват ли новинитена турски по БНТ, едва тогава държавните институции могат да реагират.

Когато България отговори на този въпрос, ние ще имаме широката основа, на която да стъпим и да кажем - така иска българският народ, изтъкна Волен Сидеров.

Референдумът е въпрос на подписка, може да се смята че тази подписка я имаме, коментира Сидеров и уточни, че 48 депутати вече са се подписали.

Лидерът на Атака обясни и процедурата за насрочанавне на референдум- след като парламентът приеме решението за организацията на референдум, президентът в едномесечен срок трябва да издаде указ и да насрочи дата.

Волен Сидеров каза още, че рейтингът на новините на турски е много нисък и гледаемостта е почти нулева.

Доста внимателно и задълбочено разговаряхме, тъй като това е много деликатна тема, заяви и министър председателят Бойко Борисов.

Това решение да се инициира провеждането на референдум по думите на премиера не е насочено срещу българските мюсюлмани.

Според президента Георги Първанов темата е периферийна и отклонява общественото внимание от важните проблеми в държавата.

По тази логика спокойно може да има новини на арменски или на иврит, коментира още премиерът, според когото не е честно само една общност да има новини на своя език.
Борисов продължи - „Може и нашите братя роми да искат новини на техния език. Парламентът работи по тази тема деликатно, защото темата е деликатна, заяви още премиерът.

По повод започнала акцията срещу България във Facebookпремиерът заяви, че ще разговаря с ръководство на ДАНС, за да се запознае със случая.

Ще направим всичко възможно българските мюсюлмани да знаят, че това не е срещу тях, коментира Бойко Борисов. Той призова да не се спекулира с темата и тя да не се използва за политически цели.

Борисов заяви още, че в референдума за новините на турски могат да бъдат включени и други теми от обществен интерес.

Помолен да коментира предположенията на Осман Октай за социални бунтове в смесените райони премиерът заяви: „Последните дни доста се забавлявах с интерпретациите, които колегите правят и те си ги тълкуват както дяволът евангелието."

Попитан за 23-дневната коледна ваканция на депутатите Борисов заяви, че народното събрание само си решава ваканциите. Министерски съвет е гласувал като почивен ден да е разпети петък."Господ е казал да не се работи, няма да аз да кажа на народа да работи.", каза Бойко Борисов.

Припомняме, кампанията срещу новините на турски започна през лятото тази година. Първи срещу излъчването на подобни емисии бяха гражданите на Варна.

В морската столица беше инициирана подписка срещу новините на турски, в която своя глас „против" тях дадоха хиляди хора.

Преди месец стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е възложил социологическо проучване относно излъчването на новини на турски език. СЕМ ще бъде запознат с резултатите от проучването, след което трябва да каже дали да се излъчват новини на турски език или не.

Успоредно с него такова инициира и БНТ, която организира и специална кръгла маса по темата. На нея стана ясно, че в момента ръководството на телевизията не може да свали еднолично новините на турски от ефир, защото това ще бъде нарушение на закона.