Реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов внасят законодателни промени за улесняване на процедурите за даряване на храна с изтичащ срок на годност.

670 000 тона храна се унищожава, подчерта на брифинг в парламента Мартин Димитров. По думите му с тези храни, чийто срок на годност изтича, могат да се нахранят всички бедни хора у нас. Това е практика в поне 15 европейски държави, посочи той.

Припомняме, че от доста време се говори за поддържане на така наречената хранителна банка у нас.

Димитров посочи, че редица разговори по темата са провеждани с отговорните институции. Всички на думи са „за”, каза още реформаторът и допълни: „Конкретно окончателно решение няма”. Ситуацията с изхвърлянето на храната му напомняла на поговорката „Вода газиш, жаден стоиш”.

Мартин Димитров е категоричен, че не може при толкова храна, която предстои да се унищожи, да не се хранят бедните у нас. По думите му дарената храна трябва да се освободи от ДДС. Сега ДДС не се плаща, ако храната се изхвърля.

По думите на реформаторите в 22 държави има добри практики в сферата, които стимулират даряването на храна за хранителните банки. Във Франция има дори санкции за търговските вериги, ако изхвърлят храна. В Румъния бе намалено ДДС на основните храни, а дарената храна не се облага с ДДС.

Храни ще се даряват до 30 дни преди изтичането на срока за годност. Няма да се даряват развалени храни. Това е мярка, която няма политически привкус, категоричен бе Мартин Димитров.