Налице ли са данни за извършено административно нарушение и/или престъпление от длъжностно лице при внасянето на предложение до Министерски съвет за предоставяне на "приоритетен инвестиционин проект", налице ли е нарушение на закона при неговото предоставяне, ще бъде ли отнет този статут и ще бъдат ли подведи под наказателна отговорност  виновните лица.

Тези въпроси зададоха на главния прокурор Светослав Малинов и Мартин Димитров от името на Реформаторския блок.

Малинов, Димитров и юристът Петър Славов внесоха в прокуратурата сигнал във връзка с проекта "Карадере", с който поискаха оставката на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Този сигнал разобличава начина, по който българското правителство управлява в интерес на мафията в България, категоричен бе пред медиите евродепутатът Светослав Малинов. По думите му "става дума за един министър, който си е позволил да извърши нарушение в полза на определена фирма и за това как може да спечелите конкурс, преди още да сте се регистрирали по правилата".

Според реформаторите става дума и за "директно ощетяване на българските граждани в полза на фирми, приближени до правителството".

Малинов обяви, че иска оставката на Драгомир Стойнев, както и незабавно спиране на проекта въз основа на "безспорните факти, които има в този сигнал".

Съгласно чл. 3, т. 13 от Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим (б.р - Законът за "офшорките"), се забранява подобен вид дружества да кандидатстват по реда на Закона за инвестициите за статут на "приоритетен инвестиционен проект", освен ако преди това не са вписани в търговския регистър действителните собственици на съответно дружество, пишат реформаторите до Сотир Цацаров.

Дружеството "Мадара Юръп" АД е вписано в регистъра на 24.03.2014, а предоствянето на статута от страна на Министерски съвет се случва на 19.03.2014, тоест пет дни по-рано, посочват още Малинов и компания.

Съдружници в "Мадара Юръп" АД са две чуждестранни юридически лица - "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид" и "Рейбоу Малта (Холдингс) Лимитид". Пред търговския регистър "Мадара Юръп" АД сочи като действителни собственици 8 физически лица, но същевременно от Сертификата за актуално състояние на "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид" е видно, че наред с изброените 8 лица, мажоритарен собственик на над 60% от акциите е друго чуждестранно юридическо лице, вероятно също офшорна компания - "Айл ъв Ман Ашуранс" Лимититид, посочват реформаторите. За разкриването на действителните собственици на последното юридическо лице не е предоставена никаква информация, твърдят те.

Гордостта на това правителство - законът за "офшорките" е нарушен само месец, след като бе приет в полза на конкретна фирма, която е участвала в конкурс и получил статут на "приоритетен инвестиционен проект", без да отговаря на условията и с пълното знание на министър Стойнев, категоричен бе Светослав Малинов.

Нарушенията, според реформаторите са безспорни, но следва прокуратурата да си каже мнението. "Ние сме убедени, че има нарушение на закона, при това съзнателно. Искаме политическата отговорност да бъде понесена без забавяне", настоя Малинов.

По същия модел се работи и за "Южен поток" - в правната рамка на Европейския съюз сме, но ще направим извънреден закон, за да може руските далавери да успеят в България, заключи евродепутатът.