Реформаторите са удовлетворени от позитивните оценки в доклада на Европейската комисия. На брифинг в Народното събрание Найден Зеленогорски отчете приоритетите на блока, очертани в доклада.

Нашите усилия са дали резултат, подчерта той и допълни, че това е забелязано в Брюксел.

Не са били приети техни предложения за превенция на корупцията и затова сега имало негативни елементи в доклада. За пример посочи предложения от Реформаторския блок антикорупционен закон. Една от най-острите критики на ЕК е за борбата с корупция, изтъкна депутатът.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

Докладът отразявал усилията на държавата през последните десет години, по думите на Димитър Делчев. Отчитала се по-прозрачната работа на ВСС в последната година. Това се дължало на Реформаторския блок. Според него по-обстойно е трябвало да се разследва казусът "Двете каки".

Припомняме, че в доклада за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка се посочва, че не може да се заключи, че на този етап показателите са изпълнени в задоволителна степен. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение.

От ЕК поставят 17 ключови условия, за да отпадне ежегодният доклад за наблюдение. Сред условията са настояване за нов антикорупционен закон и специализиран нов ефективен орган за борба с корупцията.

Сред условията са публични отчети на Главния прокурор за разследванията и повдигнатите обвинения и на ВКС и Министерството на правосъдието за осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта.