Намираме се в тежка законова криза.

Това обобщение на ситуацията около регистрацията на СДС в съда и за европейските избори направи членът на ЦИК Михаил Константиновв студиото на БиТиВи.

Константинов обясни, че законът вменява на Върховния касационен съд задължението да реши окончателно казуса с регистрацията.

В такъв случай, при регистрация на политическа партия, ВКС е императивно задължен да се произнесе и не може да връща делото на първа инстанция, каза Михаил Константинов.

Припомняме, ВКС отмени първоначалното решение на СГС за отказ регистриране на новото ръководство на СДС с лидер Мартин Димитров, но постанови също така връщане на делото за ново разглеждане от долната инстанция.

По думите на Константинов това може напълно спокойно да бъде атакувано от юристите на СДС.

Самото решение на Централната избирателна комисия от вчера за регистрация на СДС самостоятелно (с внесените документи от Пламен Юруков и Пламен Радонов) Михаил Константинов и Александър Александров, говорител на комисията, определиха като напълно законово, тъй като е подаден целият комплект документи.

Александър Александров обяви, че днес до 21 часа ще може да се обжалва решението на ЦИК за регистрацията.

Въпреки това Константинов коментира, че то не е логично, но и самите действия на Пламен Юруков са такива.

Освен да подаде документи и да получи регистрация, Юруков трябва да издигне и листа, има и друга възможност, но тя е чисто теоретична - да се направи коалиция с „Напред", но тогава за една нощще трябва да съберат всички необходими подписи наново" допълни математикът. Думите му бяха потвърдени с обяснение на законовите постановки от страна на Александър Александров.

За такова действие, според Михаил Константинов, няма време, както и сили.
А и „и кой ще повярва на Юруков, че представлява СДС, при положение, че Надежда Михайлова е в друга листа", коментира още математикът.