Ние от "Републиканци за България" смятаме, че предложеният от правителството проект на бюджет е крайно неразумен и ако бъде приет в този си вид ще увреди трайно финансовата стабилност на страната. Раздаването на толкова много милиарди, които не са обезпечени със съответните приходи в бюджета е безотговорно действие, което обрича страната ни на поредица от години с тежки бюджетни дефицити.

Това заявяват в своя позиция до медиите от партията на Цветан Цветанов. 

По думите им това е бюджет, в който липсва визия и лидерство. За сметка на това безразборното харчене е в излишък. Средствата се отпускат безцелно. Те не са насочени за провеждането на смислени антикризисни политики, нито за осъществяването на така необходимите структурни реформи. Тяхното изразходване няма да доведе до укрепването на здравната система, нито ще подпомогне най-засегнатите от COVID-19. Парите няма да достигнат нито до бизнеса, нито до хората в крайна нужда, категорични са от "Републикация за България".

Те изразяват притеснението си от факта, че такъв бюджет се предлага от партия, която е част от семейството на ЕНП. Защото бюджетът не бил десен или ляв. По думите им това е бюджет на паниката и безхаберието.

В него прозират намеренията на правителството да изсипе напосоки милиарди, в опит за обратно откупуване на пропиляното в годините народно доверие. Това разбира се няма да се случи, отбелязват от партията на Цветанов.

Този бюджет не е далновиден и не отговаря на нуждите на страната. Очевидно за всички е, че той има една единствена цел - да минира следващото управление. Новият кабинет ще наследи големи дългове, огромен дефицит и ще бъде поставен в тежка ситуация. Ще трябва да избира между три лоши варианта - допълнително затягане на коланите по време на криза, повишаване на данъците или допълнително задлъжняване, изтъкват още от "Републиканци за България".

По думите им бюджетът обслужва тясно партийните интереси на неговия вносител, но уврежда тези на държавата. Защото чрез предложенията си в него управляващите с лека ръка слагат край на 20-годишната политика на България за спазване на строга финансова дисциплина. В края на своето управление премиерът ни завещава дългова спирала и нови, още по-големи бюджетни дефицити, подчертават от партията на Цветнов.

Те са категорични, че предложеният от правителството бюджет "Борисов" е безотговорен и опасен.

Като национално отговорна дясно-центристка формация "Републиканци за България" се обявява категорично против него. Смятаме, че настоящото правителство няма нито легитимността, нито правото в края на своето управление да прави толкова значими промени във финансовата политика на страната. Обявяваме се в подкрепа на спазването на строга финансова дисциплина и настояваме за незабавно оттегляне и преработка на внесения проектобюджет, завършват позицията си от "Републиканци за България".