Режат до 50% от заплатата на военните, които посещават курсове по чужд език. Храната и транспортът им е за тяхна сметка по време на четиримесечното обучение, съобщава БиТиВи.

Над сто военни от различни поделения в страната учат английски в департамента по чуждоезиково обучение в Шумен. Курсовете са започнали в началото на септември и ще приключат през декември. Повечето от курсистите очакват след успешно завършване да заминат на военни мисии в чужбина Тук са изпратени с министерска заповед.

Съгласно нормативната база от лятото на тази година е регламентирано, че докато са на курс, военните получават с до 30% по-малко месечно възнаграждение.

Разходите им за храна и транспорт също не се покриват, но е осигурено настаняване във военното поделение в Шумен. Най-потърпевши са пилотите и моряците, които заради спецификата на работата получават допълнителни възнаграждения, но докато са на курс са лишени от тях.

Ръководството на департамента е сигнализирало Министерство на отбраната за проблема. Назначена е работна група, която трябва да предложи на военното ведомство решение. От департамента очакват предложение за промяна в нормативната база.