Представяте ли си на едни четвърти избори какво ще кажат хората? Мнозина очакваме да няма много ясен мандат за съставяне на правителство, защото ще има силно желание за промяна, но силен ГЕРБ.

Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" коментира в студиото на БНТ изборните резултатите, които за пореден път се разминаха със социологическите прогнози.

При 42.85% обработени протоколи - ДПС държи третото място

При 42.85% обработени протоколи - ДПС държи третото място

БСП се срива до пета политическа сила

От третия път трябва да бъде съставено нещо, подчерта Симеонов, като добави, че на изборите се дал ребус на народа с "има тук кантар тук, има кантар там". Този ребус трябва да бъде решен в една или друга полза.

Според него "Продължаваме промяната" е изсмукала цялата енергия от изборите, а и от партиите, а ДПС е постигнало своето при неограничени секции в чужбина.

ГЕРБ също си извади резултат, макар че го извадили "с 300 зора" и с наливане на масло в огъня. ДПС и ГЕРБ направиха каквото можаха от твърдите ядра.

Явор Божанков: БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС

Явор Божанков: БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС

Тръгваме по нов път, но въпросът е какъв е той

В това отношение БСП не е успяла. БСП има по-дълбоки структурни проблеми и вътрешната опозиция работила за Кирил Петков и Асен Василев. БСП не е застрахована от част от болестите на прореформаторските партии на прехода, посочи Симеонов. Той посочи, че БСП не може да си намери нов дневен ред и път към младото поколение.

От своя страна Боряна Димитрова, която също присъства в студиото на БНТ, вижда, че обществото е с двата крака в подвижните пясъци на промяната. Сега "Продължаваме промяната" направи сериозен пробив. Вижда се сериозна поколенческа промяна в политиката, посочи Димитрова.

Тома Биков: Ние ще бъдем в опозиция

Тома Биков: Ние ще бъдем в опозиция

Рашков в последните дни започна да прилича на късния Чаушеску

Боряна Димитрова очаква да бъдем свидетели на политическа трансформация. БСП се срина в рамките на самия изборен ден, като "Продължаваме промяната" в последните дни успя да дръпне хора и от БСП.

Димитрова е на мнение, че ще се създаде правителство, но не може да се прогнозира колко стабилно ще бъде то. Ще се види какви ще бъдат приоритетите. Най-вероятна ще е четворната коалиция за съставяне на правителство - ПП, ИТН, ДБ и вероятно БСП.