Проведе се първото съвещание на Националното междуведомствено звено във връзка с провеждането на парламентарните избори, насрочени за 26 март 2017г., съобщиха от Министерски съвет (МС).

В съвещанието взеха участие представители на Прокуратурата на Република България (ПРБ), Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Централната избирателна комисия (ЦИК).

На съвещанието на Националното междуведомствено звено бяха обсъдени въпроси, свързани с гарантирането на свободното упражняване на избирателното право на гражданите. Главната тема на съвещанието беше координирането на дейността на формираните дежурни звена на ПРБ, МВР и ДАНС, за да се осигури пълното взаимодействие между институциите, които да гарантират законосъобразността на изборния ден.

Специално внимание следва да бъде обърнато на най-рисковите населени места и малките общини, където често изборния ден бива съпроводен с налагането на икономически интереси и опити за влияние върху социално слаби хора, допълниха от МС.

Националното междуведомствено звено и областните звена ще функционират от започването на предизборната кампания до обявяването на резултатите от гласуването.