Над 20 души получиха приза „Достоен българин" за 2010 г. На церемонията присъства и премиерът Бойко Борисов, който връчи първата награда "Златен ритон".

Националната инициатива "Достойните българи" се организира от вестник „24 часа" и е подкрепяна от Българската национална телевизия.

Голямата награда „Златен ритон" тази година беше връчена на Гергана и Сомолон Паси, които организираха кампания „Европа презареждане" и се пребориха за създаване на единно зарядно устройство. „Златен Ритон" получи и служителка, работеща в системата на спешния телефон 112. По време на едно от своите дежурства тя е спасила жена от самоубийство, като я успокоявала по телефона, докато полицаите отидат на мястото на инцидента.

Сред получилите приза „Достоен българин" е и 81-годишна жена, помогнала на сираци и платила първите им такси за университет; мъж, намерил 17 000 лева в куфар, след което ги върнал на собственика им; планински-спасител доброволец, който никога не е получавал пари за спасените животи; дългогодишен водолаз, също спасил голям брой хора.

Отличието „Достоен българин" получи и жена - приемна майка на четири деца; председателката на фондация „Искам бебе" за създаване на фонд Ин витро; майка на 13 деца, която никога не е получавала помощ от държавата.

От днес „достойни българи" са и двама духовници - единият помага на наркозвисими и им показва пътя на вярата, а другият е организатор на първата екскурзия на хора, лишени от свобода и е създал неделно училище за тях.

Личните поздравление на премиера Бойко Борисов получи семейство Сапунджиеви от Велико Търново, което миналата година е дарило органите на загиналия си в катастрофа син и е така са спасени три човешки живота. След като получи грамотата, Стефка Сапунджиева сподели: Ако някога ваш близък загуби битката за живота си, направете така, че други хора да я продължат и да бъдат щастливи.

Поклон до земята от мен за това семейство, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той каза, че с жеста, който са направили семейство Сапунджиеви, са показали, че момчето им продължава да живее на три места.

Борисов изтъкна, че Стефка Сапунджиева е обяснила по възможно най-добрия начин как може да се спаси човешки живот. България е на последно място по трансплантации на органи, посочи премиерът и призова повече близки да взимат решения като това на семейство от Велико Търново.

След смъртта може да има живот в много хора, каза още министър-председателят. Той изтъкна, че около 200 души са загинали в катастрофи през изминалата година и с 2 000 по-малко са инвалидите, осакатени вследствие на ПТП. Премиерът призова все повече българи да правят добро за други, които чакат трансплантации.

Две момчета на 14 и 16 също бяха отличени за това, че са спасили 10-годишно момче от удавяне.

Награди получиха и трима журналисти - Добрина Чешмеджиева от БНТ за активната си журналистическа позиция по социални въпроси. Цветанка Ризова от Нова Телевизия беше отличена за организирането на кампания за набиране на средства за купуване на медицинска апаратура. Генка Шикерова от БиТиВи получи приз, заради това, че като домоуправител на блока си е спечелила средства от Столична община, с които е закупена поливна система за градинката пред жилищната сграда.