Домът на Европа стана домакин на обществен дебат за бъдещето на здравеопазването като общоевропейски и национален приоритет в присъствието на представители от няколко партии.

Има сериозни разминавания между европейските политики в сферата на здравеопазването и прилагането им като част от националната политика на държавите. Това констатира представителят на ЕК от генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" Филип Домански по време на дебата.

Участниците в дискусията поискаха българските евродепутати да организират срещи по темата за развитието на политиките в системата на здравеопазването.

Европа, по думите на Домански, трябва да има по-засилена роля по отношение на здравния сектор в отделните държави членки. Това е в унисон с поетите ангажименти за постигане на универсално здравно покритие до 2030 година.

Оказва се, че България е изостанала в стабилизирането на здравната система и е далеч от достигането на европейско качество на здравните услуги.

Домански акцентира, че здравеопазването е един от основните приоритети на всички държави от ЕС, въпреки това сътрудничеството е регулацията на европейско ниво е необходима.

В дискусията участва и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който пое ангажимент, ако стане част и от следващия ЕП, да работи за обединена и интегрирана политика за по-широк достъп до здравеопазване.

Липсва единна нормативна рамка, която да гарантира, че здравеопазването ще бъде приоритет на ниво Европа, заяви представителят на обединение "Демократична България" Веселка Христамян. Според нея се налага въвеждането на задължителни критерии и механизми за целия ЕС, които впоследствие да бъдат въведени и на национално ниво.

В дебата се включиха и представители на Българска пациентска организация, Български лекарски съюз, Български червен кръст, Български фармацевтичен съюз, както и на други организации от сферата на здравеопазването в България.