Дни след като ген.-лейтенант Константин Попов пое поста началник на отбраната на Р България, той откри годишната конференция на началника на отбраната в София, съобщиха от МО. Двудневното събитие е на тема: "Подготовка на Въоръжените сили на Република България за противодействие на хибриден тип война в контекста на „Стратегията за ролята на НАТО при противодействие на хибриден тип война“.

Размитата граница между мира и войната при хибридните заплахи е най-опасното предизвикателство пред държавите, особено в областите на сигурността и отбраната. Тя изисква поддържане и развитие на адекватни на динамично променящата се стратегическа среда способности и синергия в усилията на национално и международно ниво", посочи при откриването на конференцията началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

Той отбеляза необходимостта от тясно взаимодействие между военните и гражданските структури за гарантиране на националната сигурност, приноса на страната ни към колективната отбрана на Алианса и към процеса на изграждане на отбранителни способности в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

В конференцията участват министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-министрите на отбраната, висшият команден състав на Българската армия, директори на дирекции в Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, депутати, както и представители на други министерства и на НАТО.

Военният министър очерта приоритетите в сектора "Отбрана" за 2016 г. Сред тях той открои изготвянето на национална "Стратегия за противодействие на хибридния модел на водене на война", както и План за нейното изпълнение.

Той посочи още, че трябва да се установи в най-кратки срокове ефективно действаща система за управление на кризи на национално ниво.

Според текста, изпратен от Министерството на отбраната: "Министерствата на отбраната и на вътрешните работи ще извършат преглед на законодателството и ще изготвят концепции и проект на Закон за управление на кризи".

Запознати припомниха пред News.bg, че Закон за управление при кризи е обранордван още през 2005 година. Името му "Управление при кризи" бе дълго обсъждано, защото не е лесно да се управлява природно бедствие, например.

През 2016 г. ще се работи за развитието на отбранителните способности в изпълнение на приетите стратегически документи с хоризонт 2020 г., като усилията ще бъдат насочени към своевременното разработване на проектите за модернизация при прозрачно, целесъобразно и законосъобразно разходване на ресурсите, отбеляза още министър Ненчев.

Очаква се на 17 февруари началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов да изнесе анализ на резултатите от подготовката на въоръжените сили, войсковия ред и дисциплината през 2015 година.