50-то Народно събрание се захвана с проектокабинета на Росен Желязков, внесен с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. В пленарна зала присъстват президентът Румен Радев, служебното правителство на Димитър Главчев, членове на Конституционния съд, представители на съдебната власт, представители на академичната общност, на духовната общност и новоизбраният български патриарх Даниил.

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова представи биографията на кандидата на ГЕРБ за премиер - Росен Желязков. Росен Желязков притежава нравствени и морални качества, диалогичност и работа в екип. Ако бъде подкрепен за министър-председател, той ще бъде достоен премиер на България, категорична бе Петкова.

От своя страна Росен Желязков като кандидат за премиер с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство представи структурата и персоналния състав на Министерския съвет. В словото си Желязков заяви, че предложеното от негово правителство има за задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят 3 дефицита - дефицит на правоприлагането, дефицит на доверието и дефицит на целеполагането. Желязков увери, че ще спре войната между институциите и фрагментиране на обществото на твърди партийния ядра, които са на пътя да трансформират политическата криза в криза на демокрацията.

По думите му публичната легитимация е в основа на стабилната власт у нас. Гражданите одобряват или не одобряват действията на властта чрез участие или не в такива публични действия, какви са изборите. От началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избори, като от тях 4 са редовни. Кредитът на доверие започва с 83% участие на избирателите в изборния процес, за да стигне до 34% през последните избори. През 2021 г. е белязана с 4 избора - три парламентарни и едни президентски. Средно през последните 3 години в България се провеждат избори на всеки 6 месеца, обобщи Желязков. Всичко това доведе до дезинтересиране на обществото, което няма доверие да дава доверие, изтъкна той.

Пред нас има 2 пътя за развитие - пътят на разделението, който е лесен, но другият е труден, защото пътят на единението винаги е труден, но го дължим, заради основните задачи за добруване на държавата пред народа. За преодоляване на тенденция предлага формиране на правителство с ясен политически мандат за защита на националните интереси за принадлежността на България към европейската ценностна система, ЕС и НАТО.

"Представих структурата и състав на Министерски съвет без мнозинство - нито политическо, нито плаващо. Този кабинет ще управлява като правителство на малцинството и ще провежда политики за минимизиране на щетите до момента и към обществено-икономическо развитие", обясни Желязков. Правителството е готова да посвети политики в образованието за учениците с основен фокус учителите и инфраструктурата - дуално образование, борба със сивата икономика. Кабинетът Росен Желязков ще се заема с безработицата, привличане на работна сила от диаспората и трети страни, ще се реформират институциите с фокус върху гражданите за правда и справедливост.

Според него, ако не се положат усилия за преодоляване на разделението, депутатите ще са подложени на изолация. С предложения състав на МС не е от поредните, а от проверените министри и затова поемам ангажимент, че ако получим доверие, ще работим усърдно, честно и почтено, за да може България да си върне самочувствието, доверието и уважението, даде да се разбере Желязков. И увери - че неговото правителство няма да тропа по масата и няма да действа партийно, арогантно.

"Всеки от нас ще е от страната на истината, ще поправя повреденото и неработещото. Всеки един от нас ще поеме отговорност в управлението в името на България", увери Желязков.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарна зала по време на дебатите за кабинета, обявявайки пред медиите, че не му се слушат лъжи. Лидерът на ГЕРБ отказа да коментира разкола в ДПС. Не мога да слушам лъжи, отново заяви лидерът на ГЕРБ.

Няма да има редовно правителство, остава песимист Бойко Борисов.

Бойко Борисов убеден, че няма да има правителство

Бойко Борисов убеден, че няма да има правителство

Не вижда врата за третия мандат, а разчита на държавници