Българското Министерство на външните работи опровергава твърдение на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, че македонското правителство не е получило съобщение, че българска делегация ще присъства утре на честването в църквата "Св. Спас" за 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев, съобщи БНР.

МВнР уточнява, че посолството ни в Скопие е информирало официално властите в РСМ, че официална българска делегация, водена от вицепремиера и служебен вътрешен министър Иван Демерджиев, утре ще положи венец и ще отдаде почит на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Външното ни министерство допълва, че в тази връзка са изпратени и три вербални ноти - една от вчера и две днес.

От МВнР отбелязват също, че са в постоянен контакт вътрешните министри на двете държави, както и посолството ни в Скопие и външното министерство на Република Северна Македония.

Две МВР-та зорко следят честванията на Гоце Делчев

Две МВР-та зорко следят честванията на Гоце Делчев

Вътрешният министър на РСМ увери, че разследването на случая с пребития Християн Пендиков ще е обективно

От нашето Министерство на външните работи заявяват също, че България очаква властите в РСМ съседка да осигурят безпрепятствен достъп до църквата "Свети Спас" в Скопие за официалната делегация и за българите, които искат да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

Междувременно Ковачевски, цитиран от БНР, призовал за достойно отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари и е уверил, че "МВР и правителството в Скопие ще направят това възможно". Той се е обърнал и с апел към патриотичните сдружения, които биха използвали събитието като повод за провокации - да се въздържат от подобни действия, които биха навредили на отношенията със съседните държави.