Румънски медии публикуват днес информацията, разпространена вчера от българските медии, че жители на три области от Северозападна България, недоволни от корупцията в нашата страната, организират подписка за получаване на автономия, след което да се присъединят към Румъния.

Трите области в Северозападна България искат публичен местен референдум, подхващат темата румънските издания The Romania Journal и Digi24. Идеята на инициатора на подписката Борис Каменов, е отразена и от други румънски медии.

Жителите на Българските окръзи - Видин, Враца и Монтана, твърдят, че искат да се измъкнат от корупцията в страната си, пишат румънските издания.

Според Каменов българите в този регион не искат да участват в корупцията. Запитан защо искат да се присъединят към Румъния, той отговоря: "Тяхната съдебна система е по-демократична, по-реформирана", цитират румънските медии думите на Каменов.

Други местни коментират, че в трите окръга няма икономическа активност и че жителите на този регион трябва да търсят работа в други български градове като Козлодуй или Пловдив.

В Северозапада организират подписка за обявяване на независимост, а организаторът на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов заяви вчера пред НоваТВ: "В Северозапада сме известни с това, че сме борбени хора".

Каменов припомня как населението на родния му регион е организирало Чипровското въстание срещу Османската империя, както и Септемврийско въстание от 1923 година. Той изтъкна, че хората от Северозапада винаги са се борили за "истинска демокрация".

Инициаторът на движението за независимост добави, че едва след като регионът получи независимост, ще се обърне към Румъния с предложение за присъединяване към нея. На въпрос дали Монтана, Видин и Враца ще станат като Барселона, Каменов отговори, че на Северозапада му трябва "един човек като Пучдемон".