След резултатите на изборите без БСП със сигурност не може да има правителство, защото има елементарна аритметика. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Румен Гечев.

Той подчерта, че освен това левицата си е поставила най-страшния проблем на България - демографския, както и за ресурс на осигуряване на икономически условия за младите български семейства, работещи с деца.

Запитан дали БСП ще подкрепи правителство на малцинството на "Има такъв народ", Гечев отбеляза, че столетницата е готова да участва в разговори за правителство, който и да го предлага.

Задължение е на всяка партия в парламента да води преговори с другите колеги там, защото освен опоненти ние сме и колеги и носим отговорност, подчерта социалистът, като поясни, че едно е да се разговаря и да се представят цели, а друго е да се подкрепят.

Никой не може да управлява България без БСП, убеден Румен Гечев

Никой не може да управлява България без БСП, убеден Румен Гечев

Служебното правителство организирало добре изборите

Според него БСП има основание и морални причини да иска да участва пряко или косвено в управлението на страната. Той изтъкна, че БСП е била единствената опозиция в парламента и нямало как да приеме обвинението, че е партия на статуквото.

Относно евентуалното връчване на трети мандат Гечев изрази мнение, че е логично той да отиде при БСП, тъй като президентът Румен Радев е бил избран именно благодарение на социалистите. Според него не е логично да се прескочи третият и да се даде мандатът на четвъртия.

Той бе категоричен, че българското общество е уморено и има нужда от правителство, но все пак то не трябва да бъде на всяка цена. Гечев заяви, че БСП ще води разговори за съставяне на коалиционно или програмно правителство с тези партии, които наистина са свързани с промяната на модела на България, а не само на лицата. За пример социалистът даде искането на левицата за цялостна реформа в здравеопазването, а не само за смяна на директори, както и за реформа в пенсионната система.

АБВ и БСП не искат шоу, а политически решения

АБВ и БСП не искат шоу, а политически решения

Двете партии очертаха основните приоритети за изборите

Той определи като "много притеснителни" икономическите мерки, които Николай Василев предложи от името на "Има такъв народ".

"Да предлагаш крайно дясна политика след кризата от 2007-2009 г., когато целият свят зависи от активна държавна намеса икономическа, финансова, институционална и след COVID кризата, която още повече показа, че без ролята на държавата няма как да се гарантира икономическо, социално, здравно спокойствие на хората, това означава, че тези колеги не са в час", категоричен бе социалистът.

Той разкритикува и предложениято за приватизацията на ББР и тази на пътищата.

По негови думи БСП застава зад искането на Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на Гешев, тъй като левицата многократно е критикувала главния прокурор и е искала такава промяна.