Според Румен Овчаров, член на НС на БСП и бивш енергиен министър, България е пропуснала сериозното отношение на Русия към възможностите за реализиране на енергийни проекти в България.

Никой не се е замислил защо руският премиер Дмитрий Медведев дойде в България с такава сериозна делегация - включваше един вицепремиер, четирима министри на най-важните министерства - икономическите, включително енергетиката, двама шефове на ключови компании - "Газпром" и "Росатом", един заместник-министър и един шеф на национална агенция.

На практика сме пропуснали едно такова сериозно посещение, заяви Овчаров в сутрешния блок на БНТ.

Според него Русия продължава да търси вариант да транзитира газ през България. Ние имаме гарантирани определени плащания от страна на Русия до 2030 г. за транзита, посочи Овчаров. Той призова да бъде направен ясен разчет за ползите от преминаването на "Турски поток" през България, тъй като в момента плюсовете са неясни.

Доставките на газ през Украйна за България може да спрат и преди да заработи "Турски поток", предупреди Овчаров, но все пак изрази увереност, че политическият разум в случая ще надделее.

Той отново се застъпи за изграждането на АЕЦ "Белене". Според Овчаров България има нужда от тази нова мощност и това се доказва още повече при положение, че бъдещето на въглищния сектор остава неясно с новите ограничения, които се поставят от Европейския съюз.