Габрово е много лош показател. Осем хиляди гласа назад в сравнение с предните избори, виждаме срива. Това коментира бившият вътрешен министър Румен Петков  в ефира на БиТиВи по повод отминалите избори за кметското място в Габрово.

Припомняме, за кандидата на БСП Николай Григоров гласуваха 2648 души или 16,51%, а вотът беше спечелен от кандидата на ГЕРБ Николай Сираков.

Според Петков проблемът е в състоянието на левицата, която по негово мнение трябва да излезе силна и обединена на следващите избори. Той обаче отказа да коментира в чие лице вижда фигурата на този обединител на социалистите с обяснението, че днес лидерският въпрос не е актуален.

Петков изтъкна единствено, че се надява в БПС да се намери разум и воля, за да не се допусне разпиляване и хабене на енергия.

Що се отнася за бъдещите политически изяви на президента Първанов, Румен Петков посочи: Господин Първанов заяви проект за гражданска структура, който не означава пряк ангажимент на политически партия.

Запитан дали още настоява за смяна на Сергей Станишев от лидерския пост в БСП, Петков отново изтъкна, че темата за лидерството в партията не е актуална и посочи, че системното поставяне на въпроса не позволява на партията да бъде в необходимата кондиция. По думите му в момента социалистите имат много други въпроси за решаване.

Запитан дали съдът у нас е нереформиран, Петков отговори, че меренето между прокуратура и МВР е траело около 15 години и от това според него са печелили бандитите.

Той изтъкна, че двата органа трябва да работят в по-нормални условия, защото не са малко случаите, в които се внасят не съвсем годни доказателства.

По думите на бившия вътрешен министър, когато „допускаме едната институция да черни другата, петното ляга върху цялата страна".