Искаме да изпратим своя ясен сигнал за нулева толерантност към престъпниците и пълна подкрепа към жертвите.

Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на пресконференция, на която бяха представени инициативите, посветени на 18 октомври - международен ден за борба с трафика на хора.

В пресконференция преди началото й участваха министър Румен Петков, г-жа Ширин Местан, председател на Агенцията за защита на децата и г-жа Колин Графи, заместник държавен секретар по европейските въпроси в публичната администрация на САЩ.

В много случаи хората не са склонниили нямат възможност да съобщават за трафиканти или да стават свидетели заради недостатъчно доверие към полицията и правосъдната система или поради липса на какъвто и да било механизъм за правозащита, добави Петков.

Основните жертви, попаднали в мрежата на този вид престъпност, са жените,най-често трафикирани с цел сексуална експлоатация, както и за домашно робство, младите мъже - за работа във фабрики и в селското стопанство, децата- заради сексуална, трудова експлоатация или джебчийство.

Подходът на ЕС изисква обединени усилия на правителствата, правоприлагащите и неправителствените институции за подпомагане на жертвите.

Министър Петков подчерта, че политиката, която се прилага, трябва да бъде многостранна - превенция, защита на жертвите, наказателни преследвания и наказателни мерки срещу трафикантите.

Борбата с трафика на хора не бива да има кампаниен характер, посочи вътрешният министър.

Относно легализирането на проституция Калин Графи заяви, че легализирането на проституцията отваря врати към множество престъпления - не само към трафика на хора, но и към прането на пари, насилието над жени и естествено - до организирана престъпност.

В отговор министър Петков посочи, че в ЕС няма единна практика по този въпрос, но за страна като нашата, отчитайки динамиката на развитието и социалните проблеми, региона в който се намираме, това би било грешка.

Легализирането на проституцията би отприщило нова вълна на престъпност, която може да доведе до трудно предвидими последствия.

Той посочи предприетите от правоохранителните органи през последните две години мерки.

Една от най-важните е затегнат граничен контрол.

В края на 2005г. бяхме изправени пред сериозни проблеми от гледна точка на наличието на голям брой български деца от ромски произход, които извършват джебчийски кражби в страни като Австрия, Норвегия, Франция.

Друга основна мярка бе създаването на съвместни екипи - наши експерти бяха изпратени на място и с конкретният инструментариум този проблем бе практически решен, смята Петков.