Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, съобщават от пресцентъра на партията. Той й честити 8 март, с пожеланието за мир и щастие на всички жени по света.

В рамките на провелата се среща Петков изрази позиция, че България незаслужено е поставена в списъка на неприятелските държави на Руската федерация. Според него поставянето на България в този списък не отговаря на настроенията в страната. Политикът подчерта, че отношенията в исторически план между държави и акцентира, че пред тях стои голямо и светло бъдеще.

Снимка 566080

В отговор на настояване от Петков за гаранции за постоянно качествено обслужване на АЕЦ "Козлодуй", в това число и потенциална необходимост от резервни части, той получи уверението от Митрофанова, че Русия прави всичко възможно за регулярни доставки. Положителен бе отговорът от дипломата и за регулярни доставки на газ за държавата ни.

Председателят на АБВ изрази принципната, че санкциите срещу Русия са вредни и няма да доведат до разрешаване на проблема. По думите на Румен Петков затварянето на въздушното ни пространство, създаде огромни трудности, в т. ч. и финансови, на 3500 руски туристи, да се върнат в страната си. В същото време той приветства хода на българското Министерство на туризма да се гарантира достъп на един руски самолет, макар, че той прибра ограничен брой туристи.

Петков бе категоричен също, че българското правителство не е разрешавало износ на оръжие за Украйна. Преди месец още той постави въпроса за неконтролирано зарязаното от САЩ оръжие в Афганистан, но и за други възможни купувачи. Упрекът по никакъв начин не може да бъде отправен към българското правителство, подчерта председателят на АБВ.

В срещата си с руския посланик Елеонора Митрофанова Румен Петков настоя за обективна институционално информация по новината от Русия за действаща военно-биологична програма в Украйна, финансирана от Съединените щати, по която са създавани биологични оръжия. По думите му този въпрос силно тревожи българското общество, както и цяла Европа, защото засяга сигурността на гражданите и може да има далеч по-сериозни последици от COVID-19.

Елеонора Митрофанова се извини, но на Кирил Петков

Елеонора Митрофанова се извини, но на Кирил Петков

Той настоя посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България