ПП АБВ е изпратила писмено предложение до председателя на БСП Корнелия Нинова за подготовка на широка и солидна лява коалиция. Това съобщи пред медиите в Плевен председателят на партията Румен Петков.

Идеята е тази коалиция да създаде усещане в обществото за реална перспектива, усещане за сила и способност за управление на държавата по друг начин, посочи той. Все още обаче от "Позитано" не са излезли с отговор на предложението, а от АБВ нямали намерение да чакат безкрайно.

Петков заяви, че ако БСП действително желае да отстрани ГЕРБ от власт, трябва да направи тази крачка.

Досега разговори са водени с редица политически и неправителствени организации и според лидера на АБВ при едно мотивирано решение е много вероятно да се сформира коалиция, която да спечели убедително евроизборите.

Първанов: Позицията на президента трябва да работи за нацията, а не за определена партия

Първанов: Позицията на президента трябва да работи за нацията, а не за определена партия

Нинова не успява да се наложи като алтернатива на ГЕРБ, смята той

Петков изрази мнение, че това не е въпрос само на левицата, а национален въпрос. Ако ние искаме да сменим този начин на управление, гражданите трябва да видят алтернатива, убеден е той, напомняйки, че АБВ първа е посочила, че сегашният модел на управление е порочен.

Подчертавам, че не държим на авторство, но настояваме да се структурира модел със средносрочна перспектива като минимум, а именно изборите за Европейски парламент, за местни органи на самоуправление и извънредни парламентарни избори, уточни Петков.

В контекста на предстоящия местен вот той подчерта, че за първи път от създаването си БСП няма нито един кмет на областен център. Според него отговорността на цялата левица е огромна, защото трябва да формира перспективен формат, който да върне усещането у българските граждани за реална и силна алтернатива.

Припомняме, още в края на януари Георги Първанов заяви, че в АБВ са отворени за диалог и възнамеряват да отправят предложение към БСП за коалиционно взаимодействия за предстоящите избори.