Този път партиите ще надмогнат своите различия в името на нашето бъдеще, ще имаме устойчиво мнозинство, което да излъчи ефективно правителство. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като участва на официална церемония в Конституционния съд по полагането на клетва на новите конституционни съдии проф. Янаки Стоилов и Соня Янкулова.

Той посочи, че ако бъде избран за втори мандат за президент ще извади своя проект за Конституция. Според него е нужно да има възможност за индивидуална конституционна жалба.

Държавният глава поздрави всички български граждани, излезли да гласуват вчера на парламентарните и президентски избори. Радев поздрави и партия "Продължаваме промяната" за успеха от изборите.

Припомняме, съпредседателите на тази партия - Кирил Петков и Асен Василев, бяха министри в служебния кабинет "Янев-1", назначени от него.

Радев уточни, че в най-близко време и в момента, в който бъдат обнародвани имената на новите народни представители, ще бъде свикано новото 47-о Народно събрание.

По думите му битката за укрепване на държавността още не е приключила. Партиите на статуквото многократно са заявявали своя стремеж, че искат да овладеят президентската институция, това е основната им цел, никога не са го крили и никога не са жалили ресурси, особено няма да го пожалят и сега, тази седмица. Затова Румен Радев призова хората да излязат и да гласуват, за да направят промяната необратима.

На церемонията бившият служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов в кабинета на Стефан Янев и Соня Янкулова, избрана от съдиите от Върховния административен и Върховния касационен съд станаха конституционни съдии.

При полагането на клетвата присъства и председателят на 46 -тото Народно събрание Ива Митева.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Проф. Стоилов и Соня Янкулова ще заемат местата на Борис Велчев и Георги Ангелов, чиито 9-годишни мандати изтичат днес. С тях Конституционният съд напуска и Анастас Анастасов, но кой ще заеме неговото място, ще решава Парламентът след като бъде избран.

Новите конституционни съдии се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища - ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.