Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.

Тази позиция изпратиха от администрацията на президента Румен Радев в отговор на въпроси за приетата от президентите на някои страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО. България и други страни от региона не се присъединиха към декларацията. 

Страните от най-големия антизападен съюз приеха заключителна декларация

Страните от най-големия антизападен съюз приеха заключителна декларация

Одобрен е и пакет от документи за сътрудничество в различни отрасли

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.

Девет лидери от Източна Европа искат увеличаване на военната помощ за Украйна

Девет лидери от Източна Европа искат увеличаване на военната помощ за Украйна

Те подкрепиха приемането на Украйна в НАТО