Президентът Румен Радев дава време на партиите преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-то Народно събрание. "Въпросът за първия мандат е важен, но много по-важно е държавническото отношение на партиите към проблемите. Много е важно накъде ще тръгнат тези дни. Важно е времето на връчването на първия мандат, но по-важна е тяхната отговорност и зрялост, която трябва да проличи тези дни. Всеки ден е ценен", настоя Радев пред журналисти.

Той обясни, че депутатите не могат да си позволят лукса да не приемат критично важните закони за страната, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и бюджет, дори и да няма правителство. Политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори, настоя Радев.

Президентът може да проведе още един кръг консултации, смята доц. Киселова

Президентът може да проведе още един кръг консултации, смята доц. Киселова

Тя вижда при всички случаи процедурите да са приключили до юни

Той благодари на партиите за тяхната диалогичност и откровеност по време на проведените консултации за съставяне на кабинет. "Ако следваме стандартите на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, те няма да имат време да приемат бюджета, важните закони и ще се опропасти дипломатическия пробив в последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година", предупреди Радев.

Той изтъкна, че внесеният от служебното правителство бюджет е тест за политическата зрялост и държавническо отношение за всички партии с амбиции за власт. Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение, каза Радев.

Държавният глава силно се надява, че парламентът ще постави на първо място интересите на хората и европейската интеграция на България.

Нинова: Радев няма за цел да се състави кабинет с консултациите

Нинова: Радев няма за цел да се състави кабинет с консултациите

Най-кратката консултация при президента беше с БСП

Припомняме, миналата седмица, след като свика първото заседание на 49-то Народно събрание два дни преди Великденските празници, държавният глава Румен Радев проведе кръга от консултации с парламентарно представените политически сили в рамките на два дни. Конкретен резултат от консултациите не произлезе, не се и очаква такъв, макар и от ГЕРБ/СДС веднага да засилиха натиска върху втората по големина парламентарна сила - ПП/ДБ. 

Очакваше се тази седмица да бъде връчен първият мандат - както се полага по конституция на първата политическа сила - ГЕРБ.

анкета

Най-важната задача на депутатите е

Виж резултати

Съставянето на кабинет 28.9%

Разглеждането на бюджет 14.7%

Законите по ПВУ 3.3%

Овладяване на инфлацията 11.0%

Да си починат 42.1%