"Няма кауза, която да оправдава смъртта на хора, мирно честващи един светъл празник на възраждането и добродетелта".
Това написа в съболезнователната си телеграма българският президент Румен Радев до своя колега президента на Шри Ланка Майтрипала Сирисена по повод многобройните жертви при атентатите от тази сутрин.

Припомняме, осем взрива в Шри Ланка - три в католически храмове, три в луксозни хотели, в зоологическа градина и един неуточнено къде.

Най-малко 207 избити и стотици ранени от бомби в църкви и хотели в Шри Ланка
Обновена

Най-малко 207 избити и стотици ранени от бомби в църкви и хотели в Шри Ланка

Навръх католическия Великден

Държавният глава определя нападенията срещу религиозни храмове и невинни граждани, при които бяха убити и ранени стотици души, като особено отвратителен и варварски акт.

Румен Радев изразява от името на българския народ и от свое име най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и отправя пожелание за бързо и успешно възстановяване на пострадалите при нападенията.

Съболезнователна телеграма изпрати и премиерът Бойко Борисов до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе. Борисов пише, че е потресен от атентатите и осъжда тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи.

"От името на българското правителство и от свое име изказвам най-дълбоки съболезнования на Вас и близките на жертвите, както и най-искреното ни съчувствие към болката на приятелския народ на Шри Ланка. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали", посочва още Борисов в своята телеграма.

Задържаха 7 заподозрени за взривовете в Шри Ланка

Задържаха 7 заподозрени за взривовете в Шри Ланка

Тази сутрин по време на Пасха имаше осем взрива в католически черкви

Съболезнователна телеграма изпрати и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева до своя колега от Шри Ланка Тилак Марапана. В нея Захариева пише: "Моля да предадете най-искрените ни съболезнования към семействата на жертвите и пожеланията ни за бързо възстановяване на всички ранени. Скърбим заедно с шриланкийския народ ".

Вицепремиерът вярва, че отговорните за тези атентати ще бъдат изправени пред правосъдието.

Към момента в посолсвото ни в Делхи няма данни за пострадали български граждани.