Координирани почти едновременни шест бомбени взрива навръх католическия Великден в три католически църкви и три луксозни хотела в Шри Ланка избиха най-малко 207 души и раниха още стотици хора, съобщиха директор на болница и служители на местната полиция, като това става след затишието откъм големи атаки в страната след края на гражданската война преди 10 години.

Властите заявиха, че подозират, че взривовете в две от църквите са били извършени от атентатори самоубийци. Взривовете в църквите са станали по време на великденските служби, когато те са били изпълнени с хора.

МВнР: Българите в Шри Ланка да избягват места на религиозни прояви

МВнР: Българите в Шри Ланка да избягват места на религиозни прояви

Трудно е придвижването до летището в Коломбо

По-късно от местната полиция уточниха, че най-малко 35 души от загиналите са чужденци. Сред тях са американци, британци и холандци. 

Още две експлозии в Шри Ланка

Още две експлозии в Шри Ланка

При тях са загинали най-малко петима души

Министър-председателят на Шри Ланка Ранил Викремесингх нарече взривовете "мерзки" и каза, че правителството работело за "овладяване на ситуацията". Също така премиерът е свикал извънредно заседание на съвета за национална сигурност в дома си.

"Призовавам всички граждани на Шри Ланки през това трагично време да останат обединени и силни", написа Викремесингх в "Туитър".

Задържаха 7 заподозрени за взривовете в Шри Ланка

Задържаха 7 заподозрени за взривовете в Шри Ланка

Тази сутрин по време на Пасха имаше осем взрива в католически черкви

"Ройтерс" уточнява, че само в една от църквите, която се намира в град Котахена северно от столицата Коломбо, повече от 50 души са загинали, като кадри показват тела, лежащи на земята, кръв и разрушен покрив.

В Шри Ланка наложиха комендантски час и спряха достъпа до социалните мрежи

В Шри Ланка наложиха комендантски час и спряха достъпа до социалните мрежи

Всички вечерни служби за Великден в църквите са отменени

Други най-малко 25 души са загинали при атака срещу църква в град Батикалоа в Източна провинция.

Засега никоя групировка не е поела отговорност за кръвопролитните нападения в страна, която воюваше в продължение на десетилетия с тамилските сепаратисти до 2009 г., като по време на тази война бомбените взривове в столицата бяха нещо обичайно.

Директорът на Националната болница в Коломбо Саминди Самракун заяви, че знае за поне 20 смъртни случая и 280 ранени само в столицата.

Трите ударени луксозни хотела са в Коломбо - "Шангри-Ла", "Кингсбъри" и Cinnamon Grand Colombo. Засега не е ясно дали в хотелите има жертви.

Източник в полицейския бомбен отряд каза, че една от експлозиите е била в църквата "Св. Антоний" в Коломбо.

Църквата "Св. Себастиан" в преобладаващо католическия град Негомбо публикува снимки на разрушението в  храма на страницата си във "Фейсбук", показващи кръв по пейките и пода, като поиска помощ от обществеността.

Към 12:00 часа няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в Шри Ланка, съобщиха от българското Министерство на външните работи, като се позоваха на информация от посолството ни в Индия. 

В един от пострадалите хотели - Shangri La, се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи.

От МВнР препоръчват на българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Индия на дежурен телефон : +919910999498.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04 или имейл: crisis@mfa.bg.

Румен Радев е потресен от атентатите в Шри Ланка

Румен Радев е потресен от атентатите в Шри Ланка

Президентът и премиерът изпратиха съболезнователни телеграми