"Убеден съм, че визитата е знак за огромното желание и на двете страни за динамизиране на нашите отношения на високо ниво и най- високо политическо ниво. Убеден съм, че вашата визита ще даде нов тласък и импулс за развитие на нашите двустранни отношения във всички области от взаимен интерес." Това заяви президентът Румен Радев след среща с президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

Радев заяви, че двустранните отношения с Малта имат огромен потенциал, и днес президент Прека е с много силна делегация от министри и над 50 представители на бизнес средите.

"Такава делегация идва за първи път в България и аз съм убеден, че това е знак за важността на нашите отношения от ваша страна", добави Радев.

От думите на президента стана ясно, че са обсъдени и теми от Европейския днес ред - кризата с мигранти, охрана на външните граници, необходимостта от реална солидарност с държавите от първа линия, както и значението на очакваната многофункционална годишна финансова рамка и първите разговори ще започнат тук на 9 март.

"Споделяме общи позиции, че кохезионната политика е в основата на ЕС", категоричен беше Радев.

Огромен потенциал има и в развитието на културните връзки.

Президентът Радев благодари специално на малтийския президент, за това, че тя е първият президент, който празнува с българската общност в Малта празника на братята Кирил и Методий и в продължение на няколко Прека предоставя резиденцията си за празника.

Президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека се обърна към Радев с "най-скъп приятел" и изрази признателност за гостоприемството и за успешното начало на Председателството на Съвета на ЕС.

"Мотото е "Съединението прави силата", което е много вдъхновяващо. Съгласна съм, че когато сме заедно, работим заедно, преследваме общи цели, ние можем да постигнем един по конкурентоспособен съюз, който може да насърчава кохезията", отбеляза Прека.

Тя потвърди, че посещението й с такава делегация тук е потвърждение за важността му.

От думите й стана ясно, че предстои подписване на меморандум за разбирателство между търговските палати, който ще създаде основа за добро сътрудничество.

Сред обсъжданите сектори са финансовите услуги, образовани, логистика, туризъм, миграция, здравеопазване.

"Трябва да останем съединени и да подкрепяме нашите общи ценности", заключи малтийският президент.

Относно европейската политика по отношение на мигрантите, президентът Радев заяви:

"Трябва да имаме ясна преценка за риска и за заплахите. Да имаме оценка какви са тенденциите на мигрантския натиск. Да имаме ясна преценка за източниците - какви са проблемите в държавите от където тръгва този мигрантски натиск. На второ място е солидната охрана на границите на ЕС. Тя изисква реална солидарност и внимание към държавите на първа линия. Много важно е да имаме единна европейска политика, касаеща убежището. Важно е да разберем, че трайно решаване на мигрантската криза е възможно само чрез гарантиране на по- голяма сигурност и стабилизиране на регионите, от където идват мигрантите и съдействие за икономическото и социално развитие на тези региони с особено внимание на образованието и здравеопазването", заяви българският президент.

Според него политиката на отворени врати е докарала не толкова големи проблеми в Европа, колкото проблеми в държавите от където тръгват мигрантите.

"Когато един човек знае, че може да реши своите проблеми, ако успее да се добере до Европа, до нейната солидна социална система, този човек духовно вече се откъсва от проблемите на собствената си страна. Ето това е нещото върху, което трябва да се замислим, защото предлагайки социална сигурност тук в Европа, на милиони хора от тези проблемни региони, всъщност те престават да мислят за бъдещето на своите страни, а мислят как да дойдат в Европа", заяви Радев.

По думите му в този аспект трябва да бъдат насочени нашите усилия, за да се създадат зони за сигурност, да се работи за укрепването им да бъдат мотивирани гражданите им да останат там.

Президентът Радев призова Европа да е по-активна и да спомага на държавите от Северна Африка и Близкия Изток.