Държавният глава Румен Радев няма да присъства на военния парад в Москва на 24 юни, съобщи "Дневник" с позоваване на пресслужбата на президентството.

Припомняме, парадът, който трябваше да се състои на 9 май, бе отложен заради епидемията от коронавируса, който се разпространи в Русия взривообразно.

Не се уточнява каква е причината за отсъствието на Радев, който беше приел поканата за 9 май.

По-рано днес руско издание цитира съобщение на Елисейския дворец, с което беше потвърдено, че Еманюел Макрон няма да участва в събитието. В него се посочва, че френската страна не е получила покана от Москва с новата дата.

Изпращането на поканите към държавни лидери започна през есента на 2019 г. През февруари 2020 г. Радев потвърди лично присъствието си в телефонен разговор с Владимир Путин.

Предшественикът му Росен Плевнелиев определи това в началото на март като грешка, която ще доведе до окончателна дипломатическа изолация на българския президент и ще официализира исторически погрешната теза на българските русофили, че България е освободена от Съветския съюз на 9 септември 1944 г.

Тържественото събитие в Москва по повод 75 години от края на Втората световна война вероятно ще бъде в ограничен формат и без масово участие на зрители, тъй като местните власти посъветваха руснаците да го гледат по телевизията.

Русия провежда военния парад за Деня на победата на 24 юни

Русия провежда военния парад за Деня на победата на 24 юни

Путин заповяда да бъдат изключени всякакви рискове за здравето на участниците в парада