Президентът на Русия Владимир Путин на заседание с руския военен министър Сергей Шойгу е обявил, че военният парад по повод 75-годишнината от Деня на победата ще се проведе на 24 юни, съобщават руските медии.

Военният парад за Деня на победата беше отложен и не се проведе на 9 май заради епидемията от новия коронавирус, в която до момента в Русия има 362 342 заразени, от които са починали 3 807 души. 

"Нареждам ви да започнете подготовка за военния парад в чест на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война в столицата на Русия Москва и други градове. Ще направим това на 24 юни, деня, когато се проведе легендарният исторически парад на победителите (на 24 юни 1945 г.), когато по Червения площад преминаха бойците, които се сражаваха край Москва и защитаваха Ленинград, воюваха край Сталинград, освобождаваха Европа, щурмуваха Берлин", заповяда руският държавен глава.

Коронавирус: Русия отлага военния парад за Деня на победата

Коронавирус: Русия отлага военния парад за Деня на победата

Заради разразилата се епидемия

Путин е заръчал на Шойгу да бъдат изключени всякакви рискове за здравето на участниците в парада. "Заповядвам ви да осигурите най-строгите изисквания за безопасност по време на подготовката и провеждането на парада. Рисковете за всички негови участници трябва да бъдат сведени до минимум, а по-добре - изключени", настоя Путин.

Маршът "Безсмъртния полк" се планира да се проведе в Деня на флота, 26 юли, ако епидемиологичната обстановка не изисква преместването му на по-късна дата. Путин отбеляза, че маршът няма да се проведе на 24 юни, тъй като е невъзможно да се изпълнят строгите изисквания за безопасност и разстояние, когато по улиците на града има безкраен поток от хора.

"Ето защо предлагам въпреки това да проведем марша "Безсмъртния полк" също след парада, но месец по-късно, а именно - 26 юли, а това е още един ден от нашата военна слава - в Деня на руския военноморски флот", отбелязал Путин, като наредил да се проведат в същия ден традиционните военноморски паради в главните бази на военноморските сили на Руската федерация.

"Ако по мнението на специалистите няма да бъде възможно напълно да се гарантира сигурността, тогава ще вземем решение за евентуалното преместване на марша "Безсмъртния полк" на друга, по-късна дата", добави руският държавен глава.