България очаква открит двустранен диалог с Република Северна Македония, който да води до устойчиви и необратими резултати. Това подчерта президентът Румен Радев в разговора си с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която е в София за участие в Шестата среща на върха "Три морета".

"Няма друга държава в ЕС, за която тази тема да е по-важна така, както за България, защото гражданите от двете страни на границата с Република Северна Македония са братя с обща история", заяви Румен Радев.

Достиженията на България и Хърватия за Шенген изтъкнаха Радев и Пленкович

Достиженията на България и Хърватия за Шенген изтъкнаха Радев и Пленкович

Модернизирането на железопътния транспорт обсъдиха Радев и Дуда

Най-важният диалог за постигането на напредък в европейската интеграция на югозападната ни съседка е между България и Република Северна Македония, изтъкна той. "Само така ще се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония", допълни президентът.

Относно ревизирания от България План за възстановяване и устойчивост Радев обясни, че той се фокусира върху модернизацията, а не усвояването на средства.

Фокусът е върху зелена и дигитална икономика, здравеопазване и образование. Целта на проектите са дългосрочни резултати за хората, а не просто усвояване на европейски средства.

Промените в Плана са в синхрон с целите на Европейския съюз за подкрепа на екологичния и цифровия преход. Това дава възможност за устойчива икономическа перспектива на страната ни. Предвижда се ревизираният проект да бъде представен за обществено обсъждане, а впоследствие внесен за одобрение в следващото Народно събрание, заяви президентът.

И Радев и Вестагер са единодушни, че за да бъде реализиран ефективно, планът трябва да се ползва с широка политическа и обществена подкрепа, преди да бъде представен за одобрение в Брюксел.

По време на срещата държавният глава и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия обсъдиха и преминаването към климатично неутрална икономика и целите на ЕС за намаляване на парниковите емисии.

"Държавите трябва да имат ясна перспектива, когато осъществяват този преход, за да се избегнат нежелани рискове за икономиката на всяка страна. Необходимо е да се отчитат и социалните и икономическите ефекти", посочи Румен Радев по време на срещата. Той добави, че за България ще е непосилно да се откаже от базовите си мощности, без да има осигурена вече алтернатива.