Членството на България и Хърватия в Шенген обсъдиха българският президент Румен Радев и хърватският премиер Андрей Пленкович, информираха от Администрацията на президента.

Нужно е да се признае постигнатото и да се стигне до резултат, съгласни са и двамата президенти, които имаха двустранен разговор по време на среща на върха от инициативата "Три морета", проведен вчера и днес в София.

Орбан, Бабиш и Моравецки предупреждават за миграционна заплаха от Афганистан

Орбан, Бабиш и Моравецки предупреждават за миграционна заплаха от Афганистан

В Централна Европа чувстват, че са "само пионки върху някаква европейска дъска за шах"

Българският държавен глава открои ефективната борба с корупцията, престъпността и нелегалната миграция като ключов фактор за напредъка на страната ни в амбицията за членство в Шенген. "Имаме общ път по тази тема и по нея трябва да има не състезание, а партньорство", изтъкна хърватският премиер.

Според Андрей Пленкович, в интерес на целия регион е да бъде постигнат напредък в разговорите за присъединяване на Република Северна Македония. От своя страна Радев заяви, че диалогът с югозападната ни съседка е възстановен през последните месеци и именно това е пътят за постигането на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения на България и Република Северна Македония, които да открият началото на преговорния процес за членство в Европейския съюз за нашата съседка.

България и Хърватия ще обединят усилията си за задълбочаване на европейската интеграция на двете държави беше общата позиция на президента Румен Радев и на министър-председателя на Република Хърватия Андрей Пленкович.

Румен Радев: Очакваме открит диалог с РС Македония и необратими резултати

Румен Радев: Очакваме открит диалог с РС Македония и необратими резултати

Планът за устойчивост е променен в насока екологичния и цифров преход

По време на Шестата Среща на върха и Бизнес форум на Инициативата "Три морета" в Националния дворец на културата в София президентът разговаря и с полския си колега Анджей Дуда.

Според Радев, държавите участнички в инициативата трябва да работят за общи стандарти за качество, надеждност, безопасност и устойчивост при реализацията на общите инфраструктурни проекти в Инициативата "Три морета". Това значително ще изсветли и стойността на проектите, чрез които се осъществява свързаността в нашия регион.

Президентите Радев и Дуда откроиха доброто икономическо партньорство и възможностите за неговото надграждане в различни сфери - земеделие и производството на храни, индустриалното сътрудничество и отбранителната промишленост.

"Три морета" постигна важни и конкретни договорености, убеден Румен Радев

"Три морета" постигна важни и конкретни договорености, убеден Румен Радев

Президентът вижда обща воля за работа за енергийна и инфраструктурна свързаност

Двамата обсъдиха и възможността за задълбочаване на сътрудничеството при използването и модернизирането на железопътния пътнически и товарен транспорт, както и в областта на пътната инфраструктура.