Конструктивен диалог, но и конкретни важни решения - това е равносметката от българското председателство на инициативата "Три морета". Това отчете на заключителната пресконференция на форума президентът Румен Радев.

"Приехме съвместна декларация. Има обща воля да работим заедно за енергийна и инфраструктурна свързаност, развитие на публично-частните партньорства, за нови, иновативни модели на развитие. На срещата присъстваха 10 държавни глави, правителствени ръководители, представители на нашите партньори от Германия, САЩ, Европейската комисия. Участие взеха близо 400 фирми от цял свят, както и представители на страни от Тихоокеанския регион, Западна Европа, което е огромен успех", отчете държавният глава.

Софийска декларация утвърждава приоритетите на „Три морета“

Софийска декларация утвърждава приоритетите на „Три морета“

Румен Радев: Важно е да постигнем синергия със стратегическия дневен ред на САЩ

Една от най-важните конкретни договорености - споразумение за сътрудничество между всички агенции по иновации за тясно сътрудничество и работа по конкретни проекти, отчете Радев. Според него е от изключително значение както ефективното взаимно използване на европейските фондове и създаването на регионални клъстъри, така и в най-голяма степен приоритизирането на образованието и науката. "Тези две неща са бъдещето. Мое дълбоко убеждение е, че каквито и финансови фондове и инструменти да използваме, няма как да търсим сближаване със Западна Европа, ако не търсим сближаване в образованието и науката. Без тях няма как да имаме конкурентоспособна икономика. Именно затова предложихме и този приоритет - сближаване в областта на науката и иновациите", посочи президентът.

Участниците в инициативата в лицето на президентите на Латвия, която поема следващото председателство на инициативата - Егилс Левитс, този на Полша - Анджей Дуда, и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис взаимно похвалиха организацията на срещата и увериха, че ще следват приоритетите на срещата в София.

Латвия от своя страна ще заложи в домакинството си догодина на предаването на нови технологии. За Румъния от друга страна от ключово значение е утвърждаването на връзките на културно и парламентарно ниво, които да допълват тези на ниво държавни глави. Полша пък си поставя като основна цел засилването на транспортната свързаност и съкращаването на веригите на доставки.

Иновации, транспорт и енергетика – приоритетите на срещата „Три морета“

Иновации, транспорт и енергетика – приоритетите на срещата „Три морета“

Румен Радев: Ние сме реалисти, ресурсите да не ни отказват от амбицията