Засилване на иновациите и развитието на транспортната и енергийната свързаност - това са основните приоритети на форума "Три морета" и следва да е основна задача на всички страни, членуващи в инициативата.

Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на международната инициатива, обединяваща дванадесет европейски страни България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния

Елена Поптодорова: Инициативата "Три морета" е стратегически план

Елена Поптодорова: Инициативата "Три морета" е стратегически план

Инициативата "Три морета" не е изригване, което да угасне

"Ние сме реалисти. Много добре разбираме, че това е много амбициозна и сложна цел, необходимите за която ресурси превишават това, с което разполагаме. Но също така знаем с какъв голям потенциал разполагаме, за да се развиваме заедно", допълни държавният ни глава.

Президентът Радев отчете и големият интерес към инициативата, на която за първи път участва управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от "Три морета"

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от "Три морета"

Той отбеляза, че активната дейност на Инвестиционния фонд е решаваща стъпка

Множество представители на западноевропейски, близкоизточни и тихоокеански страни, голяма делегация от американския конгрес, както и стотици компании с интерес за инвестиции в региона също взимат участие, изтъкна той.

"Това показва растящ интерес към нашата инициатива, която придобива вече не само регионални, а световно значение", допълни Радев, който изрази надежда Централна и Източна Европа да стане силно привлекателна за преки чуждестранни инвестиции.

Джо Байдън: Демокрациите да покажат, че могат да работят за народите си

Джо Байдън: Демокрациите да покажат, че могат да работят за народите си

Подкрепя инициативата „Три морета“

"Надяваме се на сближаване на бизнеса, нови бизнес контакти и, разбира се, конкретни резултати. Вече правим инвестиции във важните сектори като дигитализация. Това може да ни подсигури развитие и конкурентоспособност, създаване на нови трансгранични клъстери", каза от своя страна министърът на икономиката Кирил Петков.

Румен Радев кани Гърция за гост на "Три морета"

Румен Радев кани Гърция за гост на "Три морета"

Засилва се инвестиционният фонд към "Три морета"

Най-накрая се вижда светлина в тунела, което се дължи на смелостта на пишещите политики в региона. Това заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния Валутен Фонд, по време на форума на инициативата "Три морета", която се провежда в София.

2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП през 2019 г., което изпреварва останалите държави от света. По-добре се управлява свиването на икономиката, породена от коронавируса, посочи Кристалина Георгиева. Според нея процесът на сближаване и конвергенция ще продължи.

Инициативата "Три морета" има важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион. На едно евро, изразходвано за инфраструктура се връщат 1.7 до 2.5 евро. Това в дългосрочен план стимулира растежа, изтъкна Георгиева.

Кристалина Георгиева подчерта ползата от ваксинацията в икономически план

Кристалина Георгиева подчерта ползата от ваксинацията в икономически план

Икономическият ръст на Източна Европа изпреварва този на Запада

Регионът се разглежда все повече като кът, който интегрира нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата, което е важно за конкурентоспособността. По този начин регионът ще стане по-силен, очаква Георгиева.

Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на недостатъците на здравната система, на социалната система и образованието. Предвижда се по-голям дял инвестиции насочени към наука и здравеопазване - дигитализация на училища, здравна системи и засилен конкурентоспособност на региона.

Инициативата "Три морета" - защита на демокрацията в Източна Европа

Инициативата "Три морета" - защита на демокрацията в Източна Европа

Цветан Цветанов и Павел Вълнев за авторитетното онлайн издание Just Security, специализирано в юридически и геополитически анализи

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу заяви, че това е една политическа платформа, която става все по-важна в региона и отговаря на общи нужди. Не е тайна, че инфраструктурата в Централна и Източна Европа изостава, посочи тя. Инициативата има за цел да оправи пропуските, да засили кохезията, да се работи по енергичен начин в съответствие с европейската политика, подчерта Сакеларопулу.

Гърция подкрепя реализацията на вертикалния газов коридор за развитието на съществуващата газова инфраструктура и за развитието на нови проекти, които имат значение за енергийните проекти на Източна Европа, изтъкна президентът на Гърция.

Сайтът на „Три морета“ вече е с българска версия
Обновена

Сайтът на „Три морета“ вече е с българска версия

Причината - предстоящото домакинството на България

Гърция се намира на югоизточната граница на ЕС, което определя големия потенциал на държавата в този регион. В ерата след пандемията Гърция ще се развива като държава-хъб от гледна точка на енергетиката и дигитализацията. Включването на Гърция в инициативата има ключово значение, открои Сакеларопулу.

Керсти Калюлайд, президент на Република Естония изказа задоволството си, че инициативата дава конкретни резултати, и вече се пресичат границите.

Егилс Левитс, президент на Република Латвия заяви, че инициативата "Три морета" е много важна, защото процесът и инициативите се движат от бизнеса. Всички ние участваме в проекта, защото има потенциал за развитие, посочи Левитс.

Одобриха създаването на работна група за инициативата "Три морета"

Одобриха създаването на работна група за инициативата "Три морета"

В нея ще участват представители на 7 министерства

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че в инициативата "Три морета" се разработват нови проекти за разширяването на интеграцията. Идеята е месните власти да си партнират с бизнеса, като списъкът с приоритетни проекти продължава да бъде допълван и обновяван, посочи Дуда. Инициативата "Три морета" е стратегически проект за предизвикателствата след пандемията. С него се укрепва кохезията, трансатлантическите връзки и нашите икономики ще се развиват по-бързо посредством инициативата, надява се Дуда.

ЕК предвижда 4.5% ръст на БВП през 2022 г., отчете президентът на Полша. Устойчивото възстановяване ще бъде подкрепено от използването на европейските фондове, включително и този за възстановяване. С реформи ще се гарантира устойчивостта на реформите в ключов план, като инициативата приветства изграждането на по-силна Европа, отбеляза Дуда.

"Инициативата Три морета е отворена за вас, очакваме да си сътрудничим с вас", обърна се Дуда към президентите на останалите държави.

Борут Пахор, президент на Република Словения, акцентира върху основната задача - да се намери начин да се попълни недостигът на средства от инвестиционни проекти.

Карел Хавличек, заместник министър-председател на Чешката република допълни, че трябва да се рестартира икономиката, да започнат културните, социалните, образователните дейности, но трябва да се отчете, че освен предизвикателства има и възможности. Трябва да се отчитат нуждите на индустрията, да се инвестира в иновации, наука и да бъде създадена добавена стойност, да се преобразува енергетиката, открои Хавличек.

Определено може да се каже, че трябва да рестартираме и живота си, изтъкна той и настоя да се поставят реалистични зелени цели,. Инициативата Три морета е добър инструмент за постигането на тези цели, но трябва да засилим сътрудничеството си със САЩ. Трябва да приемем, че ЕК е наш партньор, а не наш конкурент, призова Хавличек.