Политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор могат да се подобрят стандарта на живот на хората в региона, според българския президент Румен Радев. Заявката той даде по време на откриването на международна конференция, посветена на възможностите за финансиране на инициативата "Три морета".

По повод приоритетите на българското председателство на "Три морета" той поясни, че България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намери интелигентното развитие на проектите в инициативата.

По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха "Три морета", която страната ни ще домакинства тази година в София.

По думите му засилването на инвестиционния фонд към "Три морета" и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването на инициативата от политическо говорене към реални действия.

Бизнесът е ключов участник, отбеляза Румен Радев, който е доволен, че расте интересът към инициативата от различни държави от цял свят, което се основава на големия потенциал на региона ни.

Трима служебни министри се срещнаха с американския посланик

Трима служебни министри се срещнаха с американския посланик

На срещата бе обсъдена и Инициативата "Три морета"

Румен Радев обясни, че трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, защото през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки и че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

Друг основен приоритет, върху който акцентира той е свързаността в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите. "Необходимо да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20-30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации", посочи Радев.

По същото време се състоя и мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета", организирана от Българска банка за развитие (ББР), в която участва служебният министър на икономиката Кирил Петков. Приоритетите според него са привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона.

България иска да привлича нови инвестиции в инициативата "Три морета"

България иска да привлича нови инвестиции в инициативата "Три морета"

В тази връзка предстои организирането на бизнес форум

12 държави-членки на ЕС, участващи в "Три морета" представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, а инициативи от типа на "Три морета" ще увеличат вътрешната търговия между тях. За тази цел е нужна подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура. Мнението на министър Петкова е, че фокусът трябва да бъде именно върху иновациите, дигиталните технологии и стартъпите. В процеса са ангажирани вече Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП).

Румен Радев приобщава ЕК към инициативата "Три морета"

Румен Радев приобщава ЕК към инициативата "Три морета"

Президентът се срещна с Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас