Правителството одобри разширена позиция, оформяща приоритетите на българското домакинство на инициативата "Три морета". Основната цел на България по време на председателството през 2021 г. ще бъде привличането на нови инвестиции и партньори от страните в Централна и Източна Европа. В тази връзка предстои организирането на бизнес форум, който да свърже регионални компании и чуждестранни инвеститори. Това се посочва в част от позицията, внесена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, в качеството й на национален координатор на "Три морета".

Приоритет за страната ни е осигуряването на допълнително финансиране от Европейския съюз за изпълнение на проектите по линията "Север-Юг", които целят подобряване на транспортна, енергийна и дигитална свързаност между страните от Централна и Източна Европа. В тази връзка България ще се фокусира върху цифровизацията на железопътния транспорт в региона като проект с висока добавена стойност.

Румен Радев приобщава ЕК към инициативата "Три морета"

Румен Радев приобщава ЕК към инициативата "Три морета"

Президентът се срещна с Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас

Припомняме, през есента на миналата година се развихри скандала между президентската институция и МС заради провалена визита на Румен Радев в рамките на инициативата. Тя бе прекратена заради обявяването, че държавният глава е бил контактен на заразен с коронавирус.

Бойко Борисов посочи, че правителството няма нищо общо със скандала и МС е съдействал на президента при провеждането на срещата в Талин. Премиерът разпореди проверка на ДАНС и МВР да издирват кои са "доброжелателите" на Радев, провалили срещата.