Часове след като премиерът Бойко Борисов пожела ДАНС да провери кои са "доброжелателите" на президента Румен Радев, които са прекъснали официалната му визита в Талин и че правителството е направило всичко, за да подкрепи инициативата, от администрацията на президентската институция изпратиха хронология на дипломатическите стъпки, които България е предприела преди да приеме домакинството на международната инициатива "Три морета". Според изявлението изпълнителната власт не подпомага, а напротив саботира усилията на президента Радев. 

Мотивът да бъде прекъсната визитата на Румен Радев е контакт с положителен с коронавирус, въпреки че днес официално карантината на държавния глава бе свалена, след три отрицателни теста. 

Свалена е карантината на Румен Радев

Свалена е карантината на Румен Радев

Държавният глава е бил уведомен във вторник

Според информацията от президентсвото, още в края на 2019 г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива "Три морета" (ИТМ) през 2021 г. Проведени са разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

От пресцентъра на МС опровергаха твърдението

На 26 февруари 2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ. Тогава Борисов подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед, се казва в мотивите от президентството.

Останалата част от хронологията:

На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

МВнР: Не саботираме, а организираме за този, който ни нарича "мутри"

МВнР: Не саботираме, а организираме за този, който ни нарича "мутри"

Правителството вече е поело ангажимент, а ролята на президента била повече фасадна

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на "Дондуков" 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. Тогава президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на "Три морета" през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата.

При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага "отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.".

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата "Три морета" с подкрепата на останалите страни-участнички, подчертават от администрацията на президентската институция.

Борисов иска ДАНС да открие "доброжелателите" на Румен Радев

Борисов иска ДАНС да открие "доброжелателите" на Румен Радев

България е шестата страна, която участва финансово в инициативата "Три морета"

От пресцентъра на МС моментално опровергаха позицията на президентството посочвайки, че министър-председателя Бойко Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата. В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на "Три морета". Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета".

Припомняме, след изненадващото си по-раншно завършване на официалната визита в Талин президентът Румен Радев на 20 октомври 2020 г. обвини "своите доброжелатели" в активно мероприятие. Той заяви, че нито той самият, нито някой от делегацията, нито журналистите са били поставени под карантина в Естония. В Естония Радев прие домакинството на инициативата "Три морета" от естонския си колега Керсти Калюлайд.

Радев потвърди, че от началото на кризата с Covid-19 стриктно е спазвал всички здравни мерки и не е възниквал проблем.

Днес, 21 октомври, вицепремиерът Томислав Дончев отрече участие на властта в казуса с карантината на държавния глава Румен Радев и прекъсването на визитата му в Естония.

В същия ден премиерът Бойко Борисов каза в началото на правителственото заседание, че ДАНС ще провери "доброжелателите" на президента.