Издадена е заповед за свалянето на карантината на президента Румен Радев. Това обяви директорът на РЗИ - София д-р Данчо Пенчев. Причината за това са трите му отрицателни теста за COVID-19 - един в Естония и два в България. Тази сутрин от президентството съобщиха, че и тестът, направен вчера при прибирането на делегацията предсрочно, е отрицателен.

На въпрос кога е уведомен държавния глава, че е бил контактен с положителен човек, Данчо Пенчев отговори - вторник. Тогава и в РЗИ е постъпила информация за контактните лица на командващия ВВС ген. Димитър Петров, който е дал положителна проба.

На Радев е връчено предписание за направата на PCR тест при пристигането му у нас.

Иначе Данчев обясни, че по неофициална информация всички контактни на шефът на ВСС ген. Димитър Петров, са били уведомени от него по телефона, преди РЗИ да се свърже с тях. 

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

След приемането на домакинството на "Три морета" визитата му в Талин бе прекъсната

Припомняме, че визитата на държавният глава в естонската столица в инициативата "Три морета" бе предсрочно прекратена, след като стана известно, че е бил контактен със заразен с коронавирус. За това, че Румен Радев е бил в контакт със заразен преди пътуването си стана ясно от фейсбук страницата на естонския президент Керсти Калюлайд, а от президентството отрекоха информацията. Самият президент обвини "доброжелатели", че са му спретнали "активно мероприятие".

Тази сутрин премиерът Борисов поиска ДАНС и разузнаването да проверят твърденията за активно мероприятие.

Борисов иска ДАНС да открие "доброжелателите" на Румен Радев

Борисов иска ДАНС да открие "доброжелателите" на Румен Радев

България е шестата страна, която участва финансово в инициативата "Три морета"

В студиото на БТВ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че твърдението на Радев е абсолютно несериозно. Тя изрази съмнение за това, че той е разбрал за контакта си едва във вторник и не може да повярва, че хора на високи държавни постове се уведомяват по стандартната процедура. "В случаи с държавни глави мерките за сигурност на тяхното здраве са особено строги. В този смисъл за мен е недопустимо президентът да не е бил уведомен и да не е знаел, че ген. Петров е дал положителна проба. Смятам, че още в неделя е станало известно", заяви Атанасова и подчерта, че въпросът е на лична отговорност.

По думите на Атанасова едно отговорно поведение предполага и президентът да се извини на естонската държава, че е станало недоразумение.

Недопустимо е той да коментира "отстраняването му от този форум като някаква световна конспирация". Смятам, че е грубо нарушение на международния етикет и протокол да се твърди, че това било някаква манипулация", допълни тя.