"Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези "доброжелатели", които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България".

Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание по повод думите на президента Румен Радев, че негови "доброжелатели" са прекъснали преждевременно международната му визита в естонската столица Талин, цитиран от своя пресцентър.

Отрицателен е тестът на президента Румен Радев и след връщането му от Талин

Отрицателен е тестът на президента Румен Радев и след връщането му от Талин

Това е третият отрицателен тест на президента за седмица

Припомняме, след изненадващото си по-раншно завършване на официалната визита в Талин президентът Румен Радев на 20 октомври 2020 г. обвини "своите доброжелатели" в активно мероприятие. Той заяви, че нито той самият, нито някой от делегацията, нито журналистите са били поставени под карантина в Естония. В Естония Радев прие домакинството на инициативата "Три морета" от естонския си колега Керсти Калюлайд.

Радев потвърди, че от началото на кризата с Covid-19 стриктно е спазвал всички здравни мерки и не е възниквал проблем.

Днес, 21 октомври, вицепремиерът Томислав Дончев отрече участие на властта в казуса с карантината на държавния глава Румен Радев и прекъсването на визитата му в Естония.

"Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем", каза Борисов и изрази надежда да няма повече спекулации по темата.

Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата "Три морета", заяви Борисов.

Премиерът напомни, че още през август месец на срещата си в Блед със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс е изтъкнал ангажираността на правителството по темата.

"Уверихме нашите партньори - 11 европейски държави, в пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти", добави още Борисов.

От Министерския съвет акцентират, че България е шестата страна, която участва финансово в инициативата, след като на 2 септември правителството взе решение България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета".

Националната координация на формата от българска страна също е на много високо ниво като отговорността за това е дадена на вицепремиера Екатерина Захариева.

"България вече реално работи по тази инициатива - с 20% закупуване на акции от терминала за втечнен газ в Александропулис. В момента на пълни обороти се работи по газовата връзка Юг-Север, която присъединява пристанището в Александропулис с нашата газопреносна мрежа и през нея ние можем да транспортираме газ на Север, на Запад, във всички посоки. Подготвили сме газохранилищата. Разширяваме за втечнен газ", каза Борисов.

Според думите му тук не е само газовите връзки, тук са магистралите, жп линиите, интернет свързаност на целия регион, суперкомпютъра, който януари месец ще влезе в действие.

"Подготвихме абсолютно всичко необходимо за посещението на президента Радев в Естония и за домакинството на България в инициатива догодина. Нещо повече - на този ден, когато президентът Радев беше в Естония, по телефона се обади заместник-държавният секретар Кийт Крач, който още веднъж благодари и още веднъж потвърдихме пълното съдействие и ангажираност на България в тази инициатива", заяви премиерът Бойко Борисов и напомни, че Росен Плевнелиев е първият български президент, който присъедини България в тази инициатива.