Вицепремиерът Томислав Дончев отрече участие на властта в казуса с карантината на държавния глава Румен Радев и прекъсването на визитата му в Естония.

"Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние", заяви Дончев в студиото на Нова телевизия.

Отрицателен е тестът на президента Румен Радев и след връщането му от Талин

Отрицателен е тестът на президента Румен Радев и след връщането му от Талин

Това е третият отрицателен тест на президента за седмица

Маските помагат да не се заразява едно лице, да не се предава заразата. "Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също", подчерта Томислав Дончев, който предполага, че Радев е бил предупреден. "Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката, а и важна е личната отговорност", по думите на вицепремиера.

Държавниците трябва да дават пример, убеден е той и подчерта, че не се налага политическа карантина на Румен Радев.

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

След приемането на домакинството на "Три морета" визитата му в Талин бе прекъсната

Припомняме, че вчера възникна казус с това дали държавният глава Румен Радев е редно да бъде на посещение в Естония. Президентът прекъсна визитата си и се върна в страната, но след като обаче естонският президент Керсти Калюлайд съобщи за това. От страна на българските власти само бе потвърдена информацията, че държавният глава е бил в контакт с позитивен - шефа на ВВС ген.-майор Димитър Петров. Военният министър Красимир Каракачанов също обяви, че се самокарантинира във връзка с това.

При пристигането си на летище "София" Румен Радев заяви, че само в последната седмица се е подложил два пъти на тестване, резултатите са отрицателни и обвини властта в активно мероприятие.

И третият тест за тази седмица на президента Румен Радев е отрицателен, съобщиха от президентската институция.

Близо 29 милиарда евро е европейският пакет, на който страната ни може да разчита от ЕС. Това е шанс за България, това е шанс за българската икономика, това е шанс за българското общество, обясни вицепремиерът. Той обаче е притеснен, че планът за възстановяване би бил "мешавица от искания", ако се включат всички.

4.5 милиарда ще отидат за енергийна ефективност. Ще се слагат слънчеви панели по покривите на публичните сгради. Ще се инвестира и в модерно улично осветление. Ще се модернизира и индустрията. Нашият план за инвестиране на тези евросредства трябва да е готов най-късно в началото на следващата година. 100% сигурни европейски средства няма, обясни Дончев.