Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да бъде поета от България през 2021 година, а е по-добре това да се отложи за 2022 г.

Това заявяват в отговор на изявлението на президентството от Министерство на външните работи. Пресцентърът на правителството също отговори на обвиненията за саботаж на инициативата България да председателства инициативата "Трите морета".

Като причина за позицията си от МВнР посочват факта, че през 2020 година в страната предстоят да се проведат избори както за Народно събрание, така и за държавен глава. "В тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива."

Румен Радев: България ще е домакин на "Три морета" въпреки саботажа на правителството

Румен Радев: България ще е домакин на "Три морета" въпреки саботажа на правителството

Хронологията показва разнобой на решенията

Външно министерство уточнява, че председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати и всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата.

Въпреки това становище и предвид настояванията на президента България, правителството вече е поело ангажимент да организира това председателство, като вицепремиерът Екатерина Захариева е определена за национален координатор, ще се създаде координационен съвет, правителството вече е приело решение за участие на страна в инвестиционния фонд на "Трите морета" за 20 млн. евро. Също така с президента Радев в Естония е бил командирован и специално назначен посланик за специални поръчения за "Трите морета".

От МВнР все пак уверяват, че ще бъдат подготвени всички инициативи по време на председателството през 2021 г.

Борисов иска ДАНС да открие "доброжелателите" на Румен Радев

Борисов иска ДАНС да открие "доброжелателите" на Румен Радев

България е шестата страна, която участва финансово в инициативата "Три морета"

"В заключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон съобразно външнополитическите цели на страната", декларират от МВнР и подчертават, че "от уважение към президентската институция" спестяват информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип, както и какви искания са били поставяни на тях.

"Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент", завършва позицията си Министерство на външните работи.

Припомняме, че визитата на държавният глава в естонската столица в инициативата "Три морета" бе предсрочно прекратена, след като стана известно, че е бил контактен със заразен с коронавирус.

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

След приемането на домакинството на "Три морета" визитата му в Талин бе прекъсната

За това, че Румен Радев е бил в контакт със заразен преди пътуването си, стана ясно от фейсбук страницата на естонския президент Керсти Калюлайд, а от президентството отрекоха информацията. Самият Румен Радев обвини "доброжелатели", че са му спретнали "активно мероприятие".

Днес стана ясно, че карантината на държавния глава е официално свалена като ниско рискова и след три отрицателни теста за коронавирус.