Очакваме страните, влизащи в инициативата "Три морета", да достигнат икономическите си нива от преди COVID пандемията от началото на 2020 г. Това зави на брифинг в рамките на заседание на Инициативата, проведено в София, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

В инициативата влизат 12 страни членки на ЕС от Централна и Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния. 

Джо Байдън: Демокрациите да покажат, че могат да работят за народите си

Джо Байдън: Демокрациите да покажат, че могат да работят за народите си

Подкрепя инициативата „Три морета“

"Този регион се развива много по-бързо от много други страни и много по-бързо ще стигне това ниво, от което всички се сринахме. Например за последните 5 години растежът на страните, влизащи в инициативата "Три морета", е три пъти по-висок, отколкото този на страните от Западна Европа", допълни Георгиева. По статистика на МВФ също така спадът заради коронакризата в региона е бил средно 4%, докато в западните икономики той е бил двойно по-голям.

В по-дългосрочен план прогнозите на валутния фонд са до 2025 година растежът на икономиките в региона да изпревари с 1.2% този на западните такива.

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от "Три морета"

За прозрачност настоя Радев при финансирането на проекти от "Три морета"

Той отбеляза, че активната дейност на Инвестиционния фонд е решаваща стъпка

Пандемията ни е изправила пред нови реалности и нови приоритети, подчерта Кристалина Георгиева. "Пандемията ни отвори очите колко е важна социалната инфраструктура - инвестиции в образование, здравеопазване, социална подкрепа. Това е изключително важно в свят, който за съжаление ще е все по-чувствителен към внезапни шокове."

Именно за справянето с последствията от пандемията, до дни МВФ ще приеме рекордно в историята си увеличение на резервите си за справяне с извънредни ситуации. Размерът на тези резерви ще е 650 милиарда долара, от които могат да се възползват всички страни-членки. "Този ресурс идва без да се вдига държавният дълг", подчерта директорът на МВФ.

Няколко са основните глобални рискове пред световната икономика според МВФ. Първият е предстоящото развитие на пандемията, въпреки позитивните очаквания от ваксинацията. Вторият е прибързаното спиране на финансовите стимули за икономиката, въпреки положителните динамики.

Кристалина Георгиева изрично подчерта и ползата от ваксинацията в чисто икономически план. Пример за това по думите й са страните, в които преобладаващата част от населението в ваксинирано и чиито икономики работят свободно и растат за разлика от тези държави, които са още затворени и чието население почти не е имунизирано.

Иновации, транспорт и енергетика – приоритетите на срещата „Три морета“

Иновации, транспорт и енергетика – приоритетите на срещата „Три морета“

Румен Радев: Ние сме реалисти, ресурсите да не ни отказват от амбицията