Експертът по геополитика проф. Нина Дюлгерова се надява по време на инициативата "Три морета" (интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море) България да бъде ситуирана достатъчно добре в бъдещите проекти, свързани с транспортната, енергийната и цифрова инфраструктура.

По думите ѝ ако Гърция стане 13-я член на инициативата "Три морета" може да се говори и за включване на Егейско море. Това е политически проект, който има своите финансови измерения, като обхваща свързаността в транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура. Всяко ново нещо е добро забравено старо, смята проф. Дюлгерова. 

Румен Радев кани Гърция за гост на "Три морета"

Румен Радев кани Гърция за гост на "Три морета"

Засилва се инвестиционният фонд към "Три морета"

На въпрос на News.bg доколко България е подготвена и може да се възползва от проектите в инициативата, за да не остане тя само пожелателна, проф. Дюлгерова отбеляза, в момента имаме пожелателна форма. В началото през 2017 г. на среща в полския град Краков е поет ангажимент от участниците да се съберат 5 млрд. долара.

В тази цел, която се преследва в момента има около 1 млрд. долара. Има проекти, но доколкото съм запозната с идеята, САЩ са дали около 400 млн., Полша е дала много и има 5 държави, които не са дали нищо, каза тя.

България е участвала с 20 млн., като ББР е отпуснала парите. Има три чуждестранни проекта, които са получили разрешение за финансиране.

ББР със свои представители в Инвестиционния фонд за инициативата "Три морета"

ББР със свои представители в Инвестиционния фонд за инициативата "Три морета"

От Банката са акционер клас "А" с парична вноска от 20 млн. евро

Готово ли е правителството и президентството да излезе с конкретни предложения, запита проф. Дюлгерова. Има заложена програма в чисто политически план, има развитие от 2015 г. - пожелания много, интересни много, но българските представители е нужно да бъдат подготвени за ефективна диалогичност и дипломация, за да се реализират политическите цели, надява се проф. Дюлгерова.

Винаги има проекти, но въпросът е кога се реализират. Те са нужни, защото в 21 век, независимо от все по-мащабното навлизане на виртуалния свят, са нужни и стоки, за да може да се осъществява бизнес и обществото да се развива, обясни проф. Дюлгерова.

Космосът е над нас, но той е част от нас и има кой да се занимава с него. В последната година темата се превърна в една от основните в контекста на взаимоотношенията между САЩ, Китай, Русия и отделни държави от Европа. В момента живеем в един паралелен свят и всичките сме във виртуалното пространство, където се налагат мнения, създават се новини и светът се опитва да се променя, открои проф. Дюлгерова.

Паралелно със света, който се превърна в своеобразен политически инструмент за промяна на човечеството, нещата продължават в обичайни ритъм и познатият формат, посочи тя.

Проф. Дюлгерова наблюдава ситуация на конфронтация в Черноморския регион. Има военни учения, които ако човек се вгледа и се опитва да разбере този многостранен векторен процес може да се изплаши. Според нея е проблем наслагването на противоборство и изграждане на негативен образ на врага - как ще се пазим от него и как ще го победим, което е свързано с агресия, която увеличава психозата и страха в обществото.

По думите ѝ в момента се върви към едно нулиране във финансово-икономически план и опит чрез политически средства и декларации да се реши въпросът с реалните хипотетични конкуренти на практика показва, че международният формат Г-7 не дало основание за надежда.

Мирослав Попов: Бурето с барут не е на Балканите, а в прочита на етническите въпроси

Мирослав Попов: Бурето с барут не е на Балканите, а в прочита на етническите въпроси

САЩ и Русия робуват на собствените си спомени и страхове от миналото

НАТО и САЩ показват мускули, но освен войнствената риторика засега няма никаква информация и варианти да се стигне до радикално решаване на въпроса за мястото и ролята на НАТО и САЩ по отношение на Русия и руските военни възможности.