САЩ и Русия в някаква степен робуват на собствените си спомени и страхове от миналото. Това заяви юристът и експерт по етническите въпроси Мирослав Попов на пресконференция в БТА, посветена на международната среща между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Джоузеф Байдън в Женева, провела се на 17 юни 2021 г.

Полето за чисто нови оригинални виждания не е голямо, но полето да се връщаме назад да се търсят опори и ориентири в миналото е много голямо, посочи Попов.

В пластовете на американското президентско съзнание битуват две оптимални представи - представата за света от началото на 90-те години (да има един господар на света) и какво се случва в главите на кремълските върхушки. В представите някак си се раздвояват и доминират две ретро виждания - светът от време на Хелзинския процес и колко добър бил светът по времето на Уинстън Чърчил.

Проф. Нина Дюлгерова: България участва с 20 млн. лв. в инициативата "Три морета"

Проф. Нина Дюлгерова: България участва с 20 млн. лв. в инициативата "Три морета"

Ситуация на конфронтация има в Черноморския регион

Идеята, че Европа е разделена на два лагера е още от 1946 година, изтъкна международният експерт, според когото има една базисна представа, че можем да живеем и работим заедно, но нищо подобно няма - другият е враг и с врага се постъпва със съответната формула - ако не се подчинява, се унищожава.

Трасето на Путин е някак си да се върнем към епохата на разведряването - да бъдат възстановени нормалните човешки взаимоотношения в света с леката корекция, че се случва нещо между три велики сили - САЩ, Русия и Китай.

Ние наистина живеем в триполюсен свят, в който ролята на всеки един от трите полюса е значима, подчерта Мирослав Попов. В рамките на тази "игра на трите центъра", той напомни класическата задача от физиката - геометрия на трите тела. Няма да бъде лесно, но ще бъде интересно, обобщи ситуацията експертът.

От срещата Путин-Байдън могат да се направят още няколко извода - целият инструментариум, използван след 1975 до 1980 г. ще бъде постоянно на разположение. Трябва да се въоръжим с търпение, но с една лека усмивка на взаимно напасване, но главното е да разберем, че става дума за триблоков свят, категоричен бе Мирослав Попов.

Той е на мнение, че в близките години ще бъдат период на непрестанни, нееднозначни, непорядкови локални напрежения и конфликти по етнорелигиозна линия. Тази линия ще лъсва при всяко по-малко или по-голямо сътресение в нашето общество, добави експертът по етнически въпроси. 

Споровете за етническа и религиозна идентичност ще бъдат много по-сериозни отколкото ни се струва, предупреди Мирослав Попов.

Британия, ЕС и Запада в битка за Балканите срещу Русия и Китай

Британия, ЕС и Запада в битка за Балканите срещу Русия и Китай

Санкции срещу противници, помощ от НАТО, присъединяване към ЕС и да се избегне военен конфликт

"Балканският регион не е буре с барут, бурето не е закопано тук на тази територия, а бурето е в начинът, по който са манипулират етническите и религиозни проблеми на Балканите", посочи експертът.

Реалистично трябва да се гледат етническите и религиозни въпроси. В обобщение Попов открои, че предстои повишаване на етнорелигиозната тежест и противоречия.

Той е убеден, че трябва да успеят да се разберат САЩ, Русия и Китай, като стигната до ясното разбиране, че проблемите се решават с анализ, обсъждане и преговори.

Борел пред ООН: Балканите трябва да са в ЕС, а светът се нуждае от правила, не от джунгла

Борел пред ООН: Балканите трябва да са в ЕС, а светът се нуждае от правила, не от джунгла

Европа не иска геостратегическа конкуренция и зони на влияние