Върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел коментира пред Съвета за сигурност на ООН ролята на ЕС за поддържането на международния мир и сигурност.

Живеем в свят, в който търсенето на многостранни решения е по-голямо от предлагането. Виждаме повече разделения и по-голямо недоверие, отколкото светът може да си позволи. Мултилатерализмът, основан на правила, е термин, който може би е добре разбран в ООН и в Брюксел. Може би това не е проста, нито привлекателна фраза; но нашата работа е да го оживим, обясни той.

Нуждаем се от глобално сътрудничество, основано на договорени правила. Алтернативата е законът на джунглата, където проблемите не се решават. Всеки ден виждаме цената на отсъствието на многостранни действия: намален достъп до ваксини, недостатъчно действие по отношение на климата, кризи за мир и сигурност, които се нагнетяват.

Основната причина е нарастването на политиката за власт и идеологическите съревнования, водещи до ерозия на доверието. Трябва да се справим с този дефицит на многостранност и да се противопоставим на селективните и самоцелни подходи към многостранността.

ЕС остава ангажиран с ООН и многостранността, основана на правила. Сърцевината на нашата стратегия е да защитаваме, реформираме и изграждаме многостранност, която е годна за целта.

 Новата Атлантическа харта на Байдън и Джонсън: Международен правов ред, суверенитет, демокрация

Новата Атлантическа харта на Байдън и Джонсън: Международен правов ред, суверенитет, демокрация

По подобие на Рузвелт и Чърчил...

Най-големите промени в света произтичат от новите технологии. Те могат да бъдат както разрушителни, така и овластяващи. Помислете за изкуствен интелект, големи данни и изчисления в облак или генно инженерство, автономни оръжия и наблюдение.

Един от най-големите въпроси, с които се сблъскваме, е как да гарантираме, че правилата, които са ни необходими за тези нововъзникващи технологии, отразяват ценностите на универсалната декларация за правата на човека. В противен случай технологията ще бъде използвана срещу хора и общности в кошмарен сценарий.

Всички знаем, че предотвратяването на конфликти и изграждането на мир са от ключово значение. Трябва да работим със страни в риск, преди да избухне конфликт и изграждане на устойчив мир. Устойчивият мир ни принуждава да бъдем приобщаващи, с особен акцент върху жените и младите хора.

Миналата година казвах, че по време на глобална криза ни е необходим Съвет за сигурност, който да може да вземе необходимите решения, а не такъв, който да е парализиран от вето и политически борби.

За нещастие ситуацията не се е подобрила. През изминалата година видяхме да избухват нови конфликти (в Тиграй), по-старите се възобновяват (Мианмар, Нагорни Карабах, Израел-Палестина), и хроничното насилие продължава (в ДР Конго, Йемен).

Във всички тези случаи се нуждаем от този Съвет, за да вземе необходимите решения. Става въпрос за живота на реални хора. Цената на бездействието се плаща при неразрешени конфликти, недоставена хуманитарна помощ и загубени животи.

Заседанието в Съвета за сигурност е сериозна отговорност, политическа, дори морална. Хартата на ООН даде на този Съвет най-висшата отговорност по въпросите на мира и сигурността. За ЕС няма приемлива алтернатива, няма друга организация, към която можем да се обърнем.

Така че Съветът за сигурност трябва да осигури подкрепата и защитата за хората в конфликтните зони. Очакваме Съветът за сигурност на ООН да отговори с единодушна подкрепа за призива на генералния секретар на ООН за глобално прекратяване на огъня с пълен ангажимент за неговото прилагане.

ЕС беше и остава твърд привърженик на ООН във всичките три стълба. Казвали сме го много пъти и го имаме предвид. Нашата подкрепа не е само в това, което казваме, въпреки че това има значение, но във финансово, човешко и политическо отношение.

Работим с мисии на ООН на много места. Имаме 17 операции и мисии, допринасящи за целите на ООН с мандати на ООН; 13 от тях действат заедно с мисии на ООН. Понастоящем определяме нашия следващ набор от съвместни приоритети между ЕС и ООН относно операциите за мир и управлението на кризи, за да засилим нашето сътрудничество и да увеличим максимално въздействието.

Ние сме изцяло отдадени на целите за устойчиво развитие. И ние се основаваме на убеждението, че истинската сигурност зависи от хора, които се радват на своите права и свободи.

Евроскептицизмът на Германия, конкуренция на велики сили, несигурност и разделен ЕС

Евроскептицизмът на Германия, конкуренция на велики сили, несигурност и разделен ЕС

Германия се готви за проблемен свят и фокус върху националния интерес и идентичност

ЕС винаги ще бъде на страната на онези, които призовават за спазване на техните универсални права, понякога с големи лични рискове: в Хонконг, Венецуела, Мианмар и другаде.

В много случаи, предвид отказа на власти да зачитат основните права на хората, ние наложихме санкции. Те никога не са самоцел, а инструмент, който да настоява за зачитането на универсалните права. Нашите санкции са насочени и не пречат на доставката на хуманитарна помощ.

Подчертавам няколко конкретни области, в които ЕС е силно ангажиран и където се нуждаем от спешни резултати.

Израел-Палестина: Миналия месец видяхме драматична ескалация с големи човешки жертви. Сега трябва да надградим примирието, за да възобновим преговорите за решение на две държави.

Нека помним, че сигурността не е същото като мира. И едно несъстоятелно статукво може отново да се превърне в нов цикъл на насилие. Следователно уреждането на преговорите е спешно и наистина единственият начин да се дадат права и сигурност както на израелците, така и на палестинците.

Сирия: Тази година отбелязваме 10-годишнината от войната в Сирия. Сирийският режим и поддръжниците му оставиха страната в руини. Предвид драматичната хуманитарна ситуация е от съществено значение трансграничният механизъм да остане отворен и аз призовавам членовете на Съвета за сигурност да го подновят през юли.

Либия: Постигнат е важен напредък с правителството на националното единство. Но прекратяването на огъня все още е крехко и трябва да бъде подкрепено от силен механизъм за наблюдение, така че изборите да могат да се проведат в оптимални условия през декември.

ЕС предложи подкрепа. Приветстваме единодушното подновяване на оръжейното ембарго и разрешаването на инспекции и изземването на незаконни товари в открито море. Операция "Ирини" ще продължи работата си по прилагането на ембаргото. Нуждаем се от по-голямо внимание върху въпроса за изтеглянето на чуждестранни бойци и наемници от Либия, за да се избегне дестабилизацията на целия регион.

Сахел и Африканският рог: И двата региона държат ключа към африканската сигурност. Ревизираната стратегия на ЕС е изградена около необходимостта от повече резултати и по-голяма държавна отчетност. Трябва да продължим ангажимента си, но също така да предприемем твърди действия срещу онези, които пречат на мирния и приобщаващ процес на преход.

Иран: Ние работим непрекъснато, за да възродим ядрената сделка във всичките аспекти, т.е. ядрените дейности и премахването на санкциите. Активно съм ангажиран с всички основни играчи, както и моят екип, който води преговорите във Виена. Постигаме напредък, но преговорите са интензивни по редица въпроси.

И някои случаи по-близо до ЕС:

Беларус: В продължение на месеци наблюдаваме масирани репресии срещу мирни протестиращи, които излязоха на улиците с искане да изберат своя президент. Наскоро режимът прибегна до скандалното принудително отклоняване на цивилен самолет, пътуващ между две столици на ЕС, за да арестува водещ журналист и неговия спътник.

Това е сериозна атака срещу въздушната безопасност и реакцията на ЕС е твърда и принципна. Затворихме въздушното си пространство за самолети от беларуски авиокомпании и сме в процес на приемане на нов пакет санкции. Съгалсихме се също на пакет от 3 милиарда евро за икономическа подкрепа, който ще бъде на разположение на демократична Беларус.

Украйна: Съжалявам, че ситуацията в страната има тенденция да бъде инструментализирана за политически цели тук, в Съвета за сигурност.

За да бъде ясно: 6 години след като всички членове на този Съвет за сигурност единодушно подкрепиха Минските споразумения, малко е направено за тяхното прилагане. Русия е страна в конфликта и ние разчитаме тя да заеме конструктивна позиция. Приветствам инициативата на президента Зелински за свикване на срещата на върха на платформата Крим; Възнамерявам да участвам с президента Шарл Мишел и се надявам да има възможно най-широко участие на членовете на ООН.

Западни Балкани: ЕС няма да позволи да почива, докато всички страни от региона не влязат в ЕС. За тази цел ние сме напълно мобилизирани да подкрепяме помирение и реформи като най-доброто противоотрова за националистическата реторика. През следващите дни ще бъдем домакини на следващото издание на диалога Белград-Прищина.

В Европа не искаме геостратегическа конкуренция, искаме мирен, проспериращ и стабилен регион, без така наречените продължителни конфликти и зони на влияние.

Британия, ЕС и Запада в битка за Балканите срещу Русия и Китай

Британия, ЕС и Запада в битка за Балканите срещу Русия и Китай

Санкции срещу противници, помощ от НАТО, присъединяване към ЕС и да се избегне военен конфликт