Дори след Брекзит има една част от Европа, където както Великобритания, така и ЕС трябва спешно да пренасочат усилията си и да работят заедно: Балканите, пише за "Политико" Арминка Хелич е член на британската Камара на лордовете и специален съветник на външния министър Уилям Хейг от 2010 до 2014 г.

Югоизточният европейски регион служи като микрокосмос на предизвикателствата, пред които Великобритания, ЕС и съюзниците от Запада са изправени в световен мащаб и като важен тест за способността ни да ги посрещнем.

На Балканите виждаме как ще се разгърне системна конкуренция по света: как авторитарните идеи се утвърждават и след това разпространяват; как Русия и Китай имат дестабилизиращо и корумпиращо влияние; и как те се движат по границите. Това, което някога е изглежда пресилено, става възможно, след това правдоподобно, след което изведнъж е в огледалото за обратно виждане. Държавите, които трябва да са на път към просперитет, стават постоянни центрове на - и износители на - нестабилност.

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

Има средна вероятност от инвазия на Русия в Украйна следващите седмици

През март миналата година, когато самолет с китайски медицински консумативи и лекари стигнаха до Белград, сръбският президент целуна китайското знаме. Правителството в Белград похвали китайското правителство през цялата пандемия и получи в замяна големи пратки китайски ваксини и медицинско оборудване. Русия не изоставаше със Sputnik.

През последното десетилетие Китай и Русия систематично увеличават и задълбочават влиянието си на Балканите. Китайските инвестиции финансират силно замърсяващи фабрики и предоставят на местните правителства технологии за видеонаблюдение, докато Китай активно култивира следващото поколение нововъзникващи лидери в региона.

Междувременно Русия играе деструктивна роля в продължение на години, подкрепяйки дезинформацията, пропагандата, националистите и демагозите - подкрепяйки опита за преврат в Черна гора и намесата в Северна Македония.

И двете страни пълнят джобовете на корумпирани местни политици и влошават живота на обикновените граждани.

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Русия наблюдава струпването на войски на Балканите, 750 единици военна техника пристигнаха в Албания

Тридесет години след избухването на войната в бивша Югославия страните от Западните Балкани трябва да процъфтяват. Подобно на източните си съседи, те трябваше да се присъединят към НАТО и ЕС, трябваше да бъдат равноправни партньори в европейското семейство на нациите.

Това беше мечтата на моето поколение: да спрат да ни гледат като по-малко европейци, потънали в така наречените "древни етнически омрази"; бедни южни братовчеди, неспособни да подражават на европейските ценности. Вместо това си представяхме, че ни се помага да постигнем сигурност и просперитет, да имаме по-добър живот чрез ЕС.

Вместо това в целия регион напредъкът се изплъзва и нестабилността нараства. Влиянието на Русия и Китай насърчава този процес - а ЕС и Западът не правят много, за да го предотвратят.

Например в Босна и Херцеговина заплахите за отцепване и насилие сега са редовна характеристика на политиката. Отричането на геноцида е широко разпространено. А чуждестранните политици, от черногорския премиер до руския външен министър, открито подкопават босненския суверенитет.

Financial Times за следващата война на Балканите

Financial Times за следващата война на Балканите

Регионът отчаяно се нуждае от по-силно участие на ЕС и САЩ

Русия дарява танкове на Сърбия, чиито експанзионистични цели в региона са открито заявявани и в същото време заплашва Босна и Херцеговина, като казва, че ще "трябва да реагира", ако страната обмисли присъединяване към НАТО - с други думи, ако предприеме стъпки за осигуряване на своята стабилност и дългосрочна сигурност.

Неотдавнашен неофициален документ, предлагащ "мирно" разпускане на Босна и Херцеговина - уж написан от словенското правителство, което отрече участие - се корени в националистически идеи още от най-мрачните дни на 90-те години на миналия век, идеи, които доведоха до война, етническо прочистване и геноцид.

Решението на трибунала във вторник да потвърди присъдата за геноцид на военнокомандващия босненските сърби Ратко Младич бе своевременно напомняне за ужаса от онези дни. Това, че тези идеи се обсъждат в европейските столици, показва колко малко е научено от близкото минало.

За съжаление реакцията на международната общност е анемична. Присъединяването към ЕС все още може да се счита за дългосрочна противоотрова за сецесионизма, но няма сериозен напредък към разширяването на ЕС. И няма алтернативен план.

САЩ държат да видят Западните Балкани в ЕС и НАТО

САЩ държат да видят Западните Балкани в ЕС и НАТО

Това ще постигне дългосрочната цел на цяла Европа - свобода и мир

Дори по важния въпрос в момента, пандемията, нашият колективен отговор липсва. Би било лесно да се предостави помощ на хората и страните от прага на ЕС - държави, чието бъдеще е тясно свързано с бъдещето на всички европейски държави. Това би било мощно напомняне за силата на ЕС и Великобритания като партньори и приятели. Но вместо това твърде дълго вратата е оставена отворена за Русия и Китай.

Не трябва да е така. С координирана визия и действия от ЕС и неговите съюзници - правителството на Великобритания трябва да бъде силен и надежден партньор - можем да помогнем на хората от региона да върнат Балканите по правилния път. Трябва да отстояваме европейските ценности на демокрацията, правата на човека и прозрачността: не можем да спечелим при условията на нашите противници.

Трябва да настояваме за реформи и за по-силни демократични институции. Трябва да подкрепим гражданското общество и да се справим с корупцията. И преди всичко, трябва твърдо да се противопоставяме на опасни идеи, за промени в границите, отричане на геноцид и етнически национализъм, където и когато изплуват. Трябва да предложим осезаеми ползи за напредъка - и значителни санкции за всякакви стъпки назад.

ЕП иска Западните Балкани в Европейския съюз

ЕП иска Западните Балкани в Европейския съюз

Но присъединяването им е изправено пред редица предизвикателства

В конкретен смисъл това означава подкрепа на върховния представител в Босна и Херцеговина, натоварен с надзора върху изпълнението на Дейтънското споразумение от 1995 г., което донесе мир в страната, включително използването на така наречените бонски правомощия, въведени за осигуряване на напредък в региона.

Това означава също да се използват европейски санкционни механизми срещу тези, които се стремят да подкопаят мирните споразумения и да се отблъснат заплахите за отцепване. Това означава запазване на финансирането и политически, военен и дипломатически ангажимент. Това означава да се мисли сериозно как да се върнат плановете за присъединяване към НАТО и ЕС. 

Има много причини да се обнадеждаваме за бъдещето на Балканите. Но ефективна стратегия за противодействие на нарастващото руско и китайско влияние, възраждането на национализма и нарастващия риск от военни конфликти отдавна е закъсняла. Историята показва, че ако не се опитаме да направим това сега по наш избор и условия, събитията ще извият ръцете ни и ще изискват много по-скъпи и сложни намеси в бъдеще.

Германия иска РСМ и Албания в ЕС и "преговорите трябва да започнат сега"

Германия иска РСМ и Албания в ЕС и "преговорите трябва да започнат сега"

Маас: Разбираме, въпроси с история и идентичност са деликатни, но не трябва да пречат