Германия иска РСМ и Албания в ЕС и "преговорите трябва да започнат сега", това обясни във встъпителната си реч германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Той насърчи Западните Балкани към възстановяване и амбиция, "защото вашите граждани имат големи очаквания: От своите правителства те очакват отчетност, надеждни обществени услуги и икономически напредък. А от Европейския съюз и неговите държави-членки те изискват надежден път за своите страни към Европейския съюз".

По думите му от 2014 г., страните от Западните Балкани са постигнали много.

"Поглеждайки назад към последната година, виждаме и малък напредък в някои области. И напълно разбирам разочарованието, което причинява във вашия регион. Затова нека удвоим съвместните си усилия по три въпроса. Първо, трябва да ускорим процеса на разширяване. Бъдещето на всичките 6 държави от Западните Балкани е в Европейския съюз - Германия остава напълно отдадена на тази цел".

Той обясни, че страните от Западните Балкани трябва да укрепят върховенството на закона, да се борят с корупцията и организираната престъпност, да защитят свободата на медиите и да създадат пространство за процъфтяване на демокрацията. "От друга страна, ЕС трябва да се придържа към своите ангажименти".

Северна Македония и Албания постигнаха устойчив напредък в реформата на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. В споразумението от Преспа Скопие и Атина показаха историческо политическо лидерство, коментира Маас.

"Ето защо преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания трябва да започнат сега. Благодаря на португалското председателство, че пое тази задача - то има нашата пълна подкрепа."

"Нека бъда ясен: всички знаем, че вътрешната политика може да ограничи пространството за маневриране във външната политика. И разбираме, че въпросите на историята и идентичността са деликатни. Но такива двустранни въпроси не трябва да възпрепятстват целия процес на присъединяване", добави германският външен министър.

Маас: Западът не иска студена война, ЕС да отмени правото на вето за външна политика

Маас: Западът не иска студена война, ЕС да отмени правото на вето за външна политика

Шансът на Европа се крие в завръщането на САЩ към международно сътрудничество

като говорим за прагматизъм, аз също вярвам, че ние като Европейски съюз трябва най-накрая да постигнем либерализация на визовия режим за Косово, което остава единствената държава в региона, изключена от лесно пътуване до Европейския съюз".

Маас иска стремеж към регионално сътрудничество и помирение. "Всички нации в цяла Европа носят исторически тежести. Но историята не трябва да е пречка за изграждането на общо бъдеще".

След посещение в Белград и Прищина, за диалога между Косово и Сърбия, който се улеснява от Европейския съюз, "нашето послание е ясно: Цялостното споразумение между Косово и Сърбия не само би увеличило регионалната стабилност. Това също ще отключи перспективите за членство в Европейския съюз и за двете страни".

Напълно подкрепя усилията на върховния представител Жозеп Борел и специалния представител Мирослав Лайчак, за да се превърне това в реалност.

Същото важи и за Босна и Херцеговина. "Повече от 25 години след Дейтън виждаме тревожна задънена улица и агресивна реторика".

Вучич вижда в България смешна малка държава, блокираща РСМ

Вучич вижда в България смешна малка държава, блокираща РСМ

Той не иска да свърши като Заев с потупване по рамото и признаване на Косово

Маас коментира, че "днес следобед ще бъде обявена присъда по делото срещу Ратко Младич. Това ни напомня за ужасяващите войни от 90-те години (на минналия век), включително актове на геноцид, масови убийства и етническо прочистване. Тези ужасни спомени трябва да доведат до извода, че бъдещето на Западните Балкани е в мира и демокрацията".

Според него е много важна ролята на гражданското общество за насърчаване на помирението и диалога

"За проспериращи и мирни Западни Балкани има нужда всички страни в региона да се обединят - с прагматизъм и смелост, с реализъм и амбиция. Вие решавате да направите този избор - Германия е готова да предостави подкрепа", обясни Хайко Маас.

Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са научен и културен факт

Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са научен и културен факт

Били резултат от дългогодишно историческо и културно развитие