Германският външен министър Хайко Маас коментира, че Западът не иска нова студена война, по време на откриването на 19-та конференция на ръководители на германски дипломатически мисии в чужбина, съобщава ТАСС.

Маас обясни, че сътрудничеството между Запада и други държави - в Латинска Америка, Африка и Азия - "не означава ново разделение на света. Не искаме да рестартираме Студената война", каза той.

В същото време германският министър изрази мнение, че шансът на Европа се крие в завръщането на САЩ към международно сътрудничество. "На изказването (на Джо Байдън) "Америка се завръща" ние, европейците, отговорихме, че Европа все още е там. Все още сме тук, на ваша страна".

Байдън не успява да възстанови имиджа на САЩ във Франция и Германия

Байдън не успява да възстанови имиджа на САЩ във Франция и Германия

Само 51% от германците виждат САЩ като надежден партньор

Германският външен министър заяви, че ЕС възнамерява да покани САЩ "да се борим заедно срещу дезинформацията и в защита на свободата на словото". 

Маас също се застъпи за вземане на решения в ЕС въз основа на мнозинството гласове на страните-членки, а не едногласно. "В тази връзка казвам съвсем открито: ветото трябва да бъде отменено. Вече не можем да бъдем заложници на онези, които парализират европейската външна политика с вето", каза той.

"Трябва да вземем предвид, че други играчи повдигат системен проблем. Помислете само за маската и дипломацията на ваксините, издигнати до конкуренция между системите. Хибридните методи за намеса на Москва или все по-суровите начини за превръщане на икономическата зависимост в политическа лоялност."

Маас каза в обръщение към участниците в конференцията, че "Германия и Европа ще могат да преодолеят този вид идеологическо формиране на блокове само въз основа на позиция на осъзнаване на собствените си сили".

В Русия предупредиха за началото на нова студена война

В Русия предупредиха за началото на нова студена война

Доктриналното определяне на опонентите вече било в ход

Глобалната общност трябва да договори глобално споразумение за борба с пандемиите, за да бъде по-добре подготвена за нови здравни кризи, добави той.

Около 80 милиона дози коронавирусни лекарства са доставени на две трети от страните по света като част от програмата за разпространение на ваксини COVAX. "ЕС сам е изнесъл повече ваксини, отколкото всички други индустриализирани страни взети заедно. Трябва да направим още повече, като например разширяване на производството в развиващите се страни".

"Правейки това, ние не само ще предприемем решителна стъпка към преодоляване на кризата ... многостранността, а не изолацията и национализмът на ваксините ще бъдат победителите в тази пандемия. Това но доближава до следващата цел - глобално споразумение за борба с пандемии".

"Да научим уроците си от кризата означава по-добра подготовка за следващата здравна криза", коментира Хайко Маас.

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Америка се завръща - Да обединим съюзниците и да се борим с автокрацията и COVID-19